Convulsió al Regne Unit

Nou escàndol de Johnson al mirar de suspendre una sanció a un diputat corrupte

  • El Govern havia orquestrat una votació per salvar Owen Paterson, qui finalment s’ha vist forçat a deixar l’escó

  • El primer ministre va intentar canviar les regles del comitè responsable de la condemna

Nou escàndol de Johnson al mirar de suspendre una sanció a un diputat corrupte

PARLAMENTO BRITÁNICO / JESSICA TAYLOR

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha protagonitzat un nou escàndol en les últimes hores. El seu intent, dimecres, de rescatar un diputat del Partit Conservador condemnat per pràctiques corruptes canviant les normes del sistema de disciplina parlamentari va acabar de manera caòtica 24 hores després. Johnson va fer marxa enrere aquest dijous després d’haver forçat els seus diputats a votar la vigília una esmena per aturar la sanció imposada pel Comitè d’Ètica a Owen Paterson i, de passada, revisar el funcionament d’aquest organisme. La maniobra va provocar una onada d’indignació, amb crits de «¡vergonya!«a la Cambra dels Comuns, la rebel·lió d’un grup dels mateixos diputats conservadors i una allau de crítiques, incloses les de la premsa més afí. El blanqueig d’un dels seus desacreditava tota la classe política i el mateix sistema democràtic. Sota l’enorme pressió de l’opinió pública, Johnson va retirar el projecte. Paterson de 65 anys, que al seu dia havia ocupat càrrecs ministerials, vs presentar la dimissió, perquè va dir voler tenir una vida «fora del món cruel de la política».

Una investigació del comitè que vetlla per la integritat del comportament dels parlamentaris havia conclòs que Owen, aprofitant la seva posició privilegiada, s’havia beneficiat de dues companyies que havia assessorat i en favor de les quals havia mediat en un «cas indignant de cobrament per a la defensa d’interessos privats». A canvi d’aquestes gestions, estava cobrant l’equivalent a 120.000 euros anuals. «Ha portat el desprestigi a aquest Parlament», assenyalava l’informe. Les empreses beneficiàries eren dos laboratoris, Lynn’s Country Food i Randox. Aquest últim és un dels que s’estan fent d’or amb els tests obligatoris dels viatgers que arriben al Regne Unit, malgrat estar vacunats amb la pauta completa.

La sanció imposada a Owen era la suspensió d’un mes i obria la porta a ser repudiat en la seva circumscripció de North Shropshire (al centre d’Anglaterra) pels militants locals. Perquè així fos n’hi havia prou que el 10% dels membres registrats firmessin una petició perquè fos substituït per un altre candidat i iniciar el procés electoral.

Perversió de la justícia

Els diputats escandalitzats temien les conseqüències dels intents del Govern de reescriure les normes per salvar un dels seus. «No oblidem que estem al servei dels ciutadans», va assenyalar Tobis Ellwood, un dels ‘tories’ als quals no va donar suport l’esmena del Govern. «La manera en què hem tancat aquest assumpte transmet la sensació que només ens preocupem de protegir els nostres». Això mateix pensava el laborista Chris Bryant, president de la Comissió d’Ètica. «És una perversió de la justícia».

Notícies relacionades

Paterson havia defensat la seva innocència i havia arribat fins i tot a afirmar que les diligències contra ell van contribuir al suïcidi de la seva dona, Rose, de 63 anys, l’estiu passat. «Vaig perdre la meva adorada dona, amb qui portava casat 40 anys, i aquesta investigació va ser un factor fonamental en aquest desenllaç».

La majoria dels diputats reconeixien les doloroses circumstàncies personals de la família Owen, però consideraven fonamental separar aquests elements dels fets corruptes investigats, així com separar el seu cas individual d’una revisió independent del sistema per jutjar les possibles infraccions. Aquesta revisió precisa de la participació de tots els partits i l’oposició laborista ja havia anunciat que no participaria després de la votació de Johnson.