Compareixença davant el Parlament Europeu

Frances Haugen, ‘gola profunda’ de Facebook: «La UE pot canviar les regles del joc»

  • L’exenginyera que ha destapat l’escàndol de la plataforma demana forçar els gegants tecnològics a tenir més transparència i mostra la seva preocupació pel Metavers

Frances Haugen, ‘gola profunda’ de Facebook: «La UE pot canviar les regles del joc»

Stephanie Lecocq (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Facebook és una amenaça per a la democràcia». Després de filtrar més de 1.000 documents interns que proven l’impacte nociu del gegant de les xarxes socials, l’exenginyera Frances Haugen ha comparegut aquest dilluns davant el Parlament Europeu per donar més detalls sobre l’escàndol desencadenat per aquestes revelacions.

En una sessió davant la Comissió de Mercat Interior i Protecció del Consumidor que s’ha allargat més de dues hores, Haugen ha exigit més mecanismes de transparència per fiscalitzar i controlar Facebook i ha lloat la llei de serveis digitals (DSA, per les seves sigles en anglès), el reglament en el qual treballa la Unió Europea (UE) i que obligaria els gegants tecnològics a eliminar contingut il·legal i informar de com funcionen els seus algoritmes. «Pot inspirar altres països, inclòs el meu [EUA] a buscar normes que salvaguardin les nostres democràcies», ha apuntat. «Podeu crear un canvi de joc per al món».

La «gola profunda» de l’últim gran escàndol de Facebook ha insistit en la necessitat d’obligar aquestes companyies a ser més transparents per tenir accés a les seves dades i fiscalitzar el seu funcionament. La plataforma utilitza sistemes automatitzats d’intel·ligència artificial (IA) per detectar contingut perillós i frenar la desinformació, però Haugen s’ha mostrat «extremadament escèptica» amb aquest solucionisme tecnològic: «La IA no és intel·ligent. És com posar un milió d’alumnes de primària a resoldre un problema. No pot entendre les coses amb profunditat».

Falta de transparència

Escudat en el secret comercial, la plataforma ha conservat els seus mecanismes interns a resguard, lluny de l’escrutini públic. Això ha fet que els reguladors no puguin auditar el seu sistema, sinó que es veuen obligats a fiar-se d’una companyia que «ha enganyat els usuaris, els seus accionistes i el govern». «Gairebé ningú fora de Facebook sap el que passa allà dins i això fa por», ha explicat Haugen, que va ser gerent de producte del departament d’integritat cívica de la companyia. «Si Facebook continua operant en la foscor, hi continuarà havent tragèdies». Les seves filtracions revelen que Instagram, per exemple, accentua la inseguretat i els problemes mentals de les adolescents al recomanar-los contingut nociu per a la seva salut. «Confiem que els nens no entrin a la plataforma, però no hi ha cap control», ha apuntat.

Notícies relacionades

Haugen veu Meta, el nou nom de la companyia matriu que allotja, entre d’altres, Facebook, Instagram i WhatsApp, com una fugida cap endavant per intentar esquivar la seva crítica de reputació gegant. L’exenginyera ha deixat clara la seva opinió sobre l’aposta de Mark Zuckerberg per l’anomenat Metavers, un ecosistema virtual immersiu: «És una mala idea omplir les nostres cases i oficines amb els sensors d’una companyia que no respecta la nostra privacitat».

Haugen es troba enmig d’una ruta per Europa. La setmana passada va comparèixer davant del Parlament britànic per respondre als dubtes dels seus legisladors i a finals d’aquesta setmana farà el mateix a França.