El fred agreuja la situació

La quarta onada colpeja amb força el sud-est d’Europa

  • Bulgària és a la cua de la immunització, amb amb prou feines un 22,5% de la població immunitzada, i al capdavant en la taxa de mortalitat

2
Es llegeix en minuts

El sud-est d’Europa s’ha convertit en el nou focus de la pandèmia del coronavirus a Europa, amb una virulenta quarta onada que, propiciada per baixos índexs de vacunació, ha elevat les taxes d’infeccions i mortalitat fins a màxims absoluts. Els experts atribueixen la gravetat de la situació a l’arribada del fred i l’expansió de la variant delta del SARS-CoV-2 –més contagiosa que les soques anteriors– en poblacions poc immunitzades.

Les dades més recents de la plataforma Our World in Data revelen una correlació clara entre els baixos índexs de vacunació i les altes taxes de mortalitat a la regió, sobretot en la part sud-est d’Europa.

Bulgària, el país més pobre de la Unió Europea (UE), és a la cua de la immunització, amb amb prou feines un 22,5% de la població immunitzada per complet, i al capdavant en la taxa de mortalitat, amb una mitjana diària de gairebé 23 morts per cada milió d’habitants.

Bulgària i Romania, amb problemes

Bulgària ha informat aquest dimarts d’un nou rècord de morts diàries per Covid, amb 334 morts en les últimes 24 hores. Només a l’octubre van morir més de 3.000 persones, set vegades més que el mateix mes de l’any passat. Amb 723 pacients de Covid en cures intensives, quan la capacitat màxima de les ucis s’estima entre 750 i 800 llits, els hospitals búlgars estan a punt del col·lapse.

Tot i que a Romania la xifra de contagis ha caigut un 50% en els últims dies, a uns 10.000 casos diaris, la situació és crítica amb més de 300 morts diàries i prop de 19.000 d’hospitalitzats, un 10% dels quals estan en ucis. Molts hospitals continuen col·lapsats o al límit de les seves capacitats, cosa que ha obligat a traslladar desenes de pacients a altres països i a suspendre les hospitalitzacions no urgents. Menys d’un terç de la població romanesa ha rebut la pauta completa d’una vacuna, amb la qual cosa Romania és el segon país menys vacunat de la UE, només per davant de Bulgària.

A Sèrbia, que no és membre de la UE, les morts diàries han anat augmentat també en les últimes setmanes fins a arribar diumenge passat a un nou màxim, amb 69 morts. Un dels problemes en aquest país és que el percentatge d’immunitzats joves, d’entre 18 i 30 anys, no passa del 25%.

Ucis al límit

També a Eslovàquia, Eslovènia i Hongria, amb índexs d’immunització d’entre el 44 i 58%, els hospitals s’estan omplint de nou amb pacients de Covid.

Notícies relacionades

A Eslovàquia, amb 5,4 milions d’habitants, hi ha més de 2.100 hospitalitzat, amb una taxa mitjana acumulada de contagis diaris en set dies que supera els 700 casos per 100.000 habitants, segons dades oficials. Eslovènia, amb 2 milions d’habitants, va registrar la setmana passada un màxim de contagis diaris, amb més de 4.500 infeccions i 24 hores, s’ha superat ja la capacitat màxima d’ucis amb gairebé 200 pacients de Covid.

A Hongria, on la propagació de la Covid continua creixent, amb una mitjana de 72 morts diàries mentre que la vacunació s’ha estancat en el 60% de la població, el Govern ha donat llum verda a les empreses perquè puguin exigir vacunar-se als seus empleats.