Refugiats a les portes de la UE
Claus de la crisi migratòria a la frontera entre Polònia i Bielorússia
La crisi migratòria en els límits entre Polònia i Bielorússia s’ha aguditzat en els últims dies, amb l’arribada fins a les fronteres poloneses d’un mínim de 2.000 immigrants, que haurien sigut escortats fins allà per les autoritats bielorusses. Les gèlides temperatures nocturnes que imperen a la regió i l’agressiva resposta polonesa, que està impedint als migrants que hi puguin sol·licitar asil, preocupa a les organitzacions de drets humans. Algunes fonts afirmen que almenys vuit immigrants han mort mentre esperaven per mirar de travessar la frontera.
¿Què està passant a la frontera entre els dos països?

Les autoritats poloneses afirmen que uns 200 immigrants van ser detinguts dimarts després de travessar la demarcació irregularment. Una petita xifra dels més de 2.000 que, segons la Comissió Europea, esperen als voltants i dels prop de 5.000 que, segons les autoritats poloneses, esperen amagats als boscos pròxims. Molts d’ells fugen dels conflictes del Pròxim Orient i d’altres arriben des de l’Àfrica.
En els últims dies s’han succeït els enfrontaments amb les forces de seguretat poloneses, a mesura que alguns immigrants miraven de tombar les tanques i els filats amb pals i tenalles, ajudats, segons algunes fonts, per agents bielorussos. És una missió com a mínim complicada. Polònia té actualment 15.000 militars i policies desplegats a la frontera, una xifra que ha anat augmentant amb els dies.
¿Quina és la posició de la Unió Europea i l’OTAN?

Tant Polònia com la UE i l’Aliança Atlàntica acusen el règim bielorús d’haver manufacturat la crisi al permetre els migrants que aspiren a entrar a l’espai comunitari que viatgin fins a Minsk, des d’on estan sent transportats fins a les fronteres poloneses per les autoritats del país comunista. Els uns i els altres consideren que Lukaixenko mira de desestabilitzar els seus països veïns per donar empara a la perseguida oposició bielorussa i a la UE, per haver sancionat el seu règim per la repressió amb què va esclafar les massives protestes del 2020, desencadenades arran del frau electoral que va servir el seu president per perpetuar-se al poder.
Fa mig any el dèspota bielorús, que és al poder des de 1994, ja va amenaçar de permetre l’entrada de drogues, material radioactiu i immigrants irregulars a la UE, després d’afirmar que no impediria als migrants de «països abusats per Occident» entrar al bloc comunitari. Brussel·les ha suspès parcialment el seu acord de visats amb Bielorússia i es prepara per ampliar les sancions al règim, segons Reuters.
¿D’on venen els immigrants?

Entre els grups que esperen a la frontera abunden els iraquians, afganesos i sirians, així com de països africans com el Camerun i la República Democràtica del Congo. D’acord amb els seus càntics a la frontera, la seva intenció no és quedar-se a Polònia o Lituània ––on també estan arribant—, sinó viatjar fins a Alemanya. Molts estan arribant fins a Minsk en vols des d’Istanbul, Dubai o Damasc. Uns 40 vols setmanals connecten la capital bielorussa amb els tres nodes esmentats. Només a l’octubre, un total de 17.000 migrants sense papers van intentar d’entrar a Polònia des de Bielorússia.
¿Com estan reaccionant les autoritats poloneses?

Polònia està afrontant la crisi amb enorme duresa. El seu Govern ultranacionalista ha declarat l’estat d’emergència, una figura jurídica que està utilitzant per negar l’ajuda humanitària als immigrants, impedir que puguin sol·licitar l’asil com a refugiats i prevenir que la premsa pugui accedir a alguns dels passos fronterers. A finals del mes passat, les seves autoritats van aprovar la construcció d’un mur fronterer per blindar els límits entre els dos països, una frontera d’uns 400 quilòmetres.
Les oenagés acusen les seves forces de seguretat de colpejar els migrants amb les culates dels rifles, disparar-los amb pistoles tàser i confiscar les seves pertinences. Lituània també ha declarat l’estat d’emergència en les últimes hores.
¿Què estan fent les organitzacions humanitàries?

Les oenagés i agències humanitàries estan mirant d’ajudar els refugiats, però estan topant amb enormes dificultats per accedir fins als campaments fronterers. Una coalició d’organitzacions poloneses va demanar aquesta setmana al seu Govern que creï un corredor humanitari per a l’accés de treballadors humanitaris, medecines i periodistes fins a la frontera. Denuncien que no s’estan respectant els principis bàsics de la llei humanitària i no s’està permetent als refugiats sol·licitar asil a Polònia.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump
- Desembarcament Els avantatges i els perills de portar l’esperit de ‘Sálvame’ a TVE: «Són personatges televisius difícils de domar»
- El nou tauler global Meloni es llança a salvar les relacions comercials entre Europa i els EUA
- Contra els houthis 58 morts i un centenar de ferits en un bombardeig dels EUA al Iemen
- TENNIS Alcaraz es recompon i segueix endavant a Barcelona
- Bàsquet El Madrid, al ‘play-off’ a base de triples
- EL PARTIT DE CORNELLÀ Un Espanyol motivat allarga la bona ratxa contra el Getafe