Guerra cultural

Els republicans llancen una purga de llibres crítics a les biblioteques escolars dels EUA

  • La croada conservadora ha vetat en una desena d’estats milers de pàgines en les quals es parla de raça, gènere, sexualitat i fins i tot drets humans

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

«Hauríem de llançar els llibres a una foguera». La frase la pronunciava la setmana passada Rabin Abuismail, un representant republicà de Virgínia, cristià de 24 anys nascut al Líban, i membre d’un consell escolar a l’estat que ha aprovat per unanimitat eliminar de les seves biblioteques obres amb contingut «sexualment explícit» i que també refinarà què considera material «objectable» per revisar les seves prestatgeries. Per ara és una proposta aïllada però apunta als extrems fins als que sembla disposada a arribar la campanya conservadora contra determinat material accessible als estudiants d’escoles públiques als Estats Units, una croada que s’està estenent per tot el país.

Els legisladors han prohibit l’ensenyament de material que vinculen a la teoria crítica de la raça en escoles públiques d’Arkansas, Arizona, Florida, Idaho, Iowa, Nou Hampshire, Okahoma, Carolina del Sud, Tennessee i Texas. En aquest últim estat el representant Matt Krause ha enviat a alguns dels districtes escolars més grans una llista de 16 pàgines que inclou 850 títols que denuncia que incompleixen aquest veto. Segons una anàlisi que ha realitzat el grup Book Riot, no obstant, només un un 8% dels llibres de la seva llista parlen de raça i racisme, mentre que dos terços exploren històries o tenen personatges LGTB i prop del 14% entren en categoria d’educació sexual. També hi ha títols que aborden els drets humans.

En els últims anys hi ha hagut també campanyes progressistes que han posat a la seva diana llibres com ‘Matar a un ruiseñor’ o ‘De ratones y hombres’ pel que es considerava insensibilitats amb qüestions de raça i racisme però la intensitat de la croada conservadora contra llibres que aborden raça, gènere, sexualitat i drets desencadena alertes. I a ‘The Washington Post’ Nora Pelizzari, una portaveu de la Coalició Nacional contra la Censura, denunciava recentment que «particularment quan s’uneix als intents legislatius de controlar el currículum escolar, això se sent com un intent generalitzat de purgar de les escoles materials amb els quals la gent no està d’acord. Se sent diferent del que hem estat veient en anys recents», deia.

‘Beloved’, el símbol

Notícies relacionades

La guerra dels llibres va cobrar un paper central en l’elecció a governador de Virgínia, en la qual el demòcrata Terry McAuliffe es va veure llastat per haver dit en un debat «no crec que els pares hagin d’estar dient a les escoles el que han d’ensenyar». Però el context d’aquesta frase importa. Quan va ser governador, el demòcrata havia vetat dues vegades legislació que hauria obligat a notificar als pares de més d’un milió d’estudiants sobre «contingut sexualment explícit» i els hauria apoderat per demanar textos alternatius per a qualsevol que ferís les seves sensibilitats.

Aquesta llei es va conèixer popularment com la llei «Beloved», per la novel·la de Toni Morrison, i la va originar la campanya d’una mare que fa vuit anys va dir que el seu fill s’havia vist traumatitzat al llegir les gràfiques escenes de violència sexual a les pàgines de l’obra cabdal de la premi Nobel negra, un retrat demolidor en què una mare mata la seva filla de dos anys per evitar-li els horrors de l’esclavitud. A l’últim anunci de la campanya del conservador Glenn Youngkin, acabat d’elegir governador de Virgínia, va aparèixer aquella mare. El fill que «es va traumatitzar» ara és advocat per al Partit Republicà.