Conflicte sahrauí
El Frente Polisario acusa el Marroc de la mort de 12 civils
Les suposades agressions són similars a les que van acabar amb la mort de tres camioners algerians
Brahim Ghali newly elected Polisario secretary general and president of the self-proclaimed Sahrawi Arabic Democratic Republic delivers a speech during the PF s extraordinary congress on July 9 2016 at the Sahrawi refugee camp of Dakhla 170 kms to the southeast of the Algerian city of Tindouf in the disputed territory of Western Sahara Western Sahara independence movement Polisario Front elected a founding member of the group as its new leader Saturday Algeria s APS news agency said after its head of 40 years died in late May Ghali 67-years-old -- who represented the Algeria-backed movement in Madrid then in Algiers -- is to succeed Mohamed Abdelaziz who spent decades fighting Morocco for the independence of the territory AFP PHOTO Farouk Batiche /
El Frente Polisario va denunciar dimecres la mort de 12 civils sahrauís en dos suposats atacs amb drons. Va responsabilitzar-ne el Govern del Marroc, en les denominades «zones alliberades» de l’antiga colònia espanyola del Sàhara Occidental i va negar informacions de premsa que informaven de la caiguda d’un «alt responsable militar sahrauí» en un atac marroquí .
Un membre del Polisario, que va preferir mantenir-se en l’anonimat, va declarar que el 15 de novembre va tenir lloc un dels atacs fets amb drons, en què van perdre la vida 11 civils a l’àrea de Mijek, a la franja del Sàhara Occidental que es manté controlada pel grup independentista sahrauí.
Els presumptes bombardejos segueixen la línia de l’atac que el 3 de novembre va acabar amb la vida de tres civils algerians. Els agredits conduïen un comboi de tres camions per la ruta que travessa el desert i uneix la frontera d’Algèria i la capital de Mauritània, Nuakchott.
L’Executiu algerià, que a finals d’agost va trencar les relacions diplomàtiques amb Rabat, va denunciar aquella agressió davant l’ONU, que està sota investigació de la missió de les Nacions Unides per al referèndum d’autodeterminació al Sàhara Occidental (MINURSO).
Més d’un any d’hostilitats
La situació tensa a la zona es va disparar fa un any quan tropes marroquines van entrar a la zona desmilitaritzada de Guerguerat, que separa Mauritània dels territoris ocupats pel Marroc el 1975, per desmantellar una seguda de civils que protestaven contra l’ús comercial del Rabat i la capital mauritana d’aquesta àrea en disputa.
L’endemà, el Frente Polisario va considerar que l’acció bèl·lica marroquina suposava una ruptura de l’acord d’alto el foc firmat sota els auspicis de l’ONU el 1991 i va emprendre operacions de fustigació militar contra el mur aixecat pel Marroc al Sàhara Occidental.
Notícies relacionadesEl Polisario insisteix, a més, que l’única solució és celebrar la consulta per a l’autodeterminació acordada per les dues parts fa 30 anys i admet que l’acord subscrit llavors ha de ser actualitzat.
El Marroc, per la seva part, es nega a parlar de la possibilitat de la independència del Sàhara Occidental i assegura que només està disposat a negociar una «àmplia autonomia», sempre que es reconegui primer la sobirania marroquina sobre el territori.
- Govern i Generalitat celebren el "renaixement" d’Ebro a Barcelona
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Milers de persones exigeixen a Barcelona un "lloguer just"
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- La pressió d’Israel i la tornada de Trump empenyen l’Iran cap a la bomba nuclear
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- El club dels 30 ‘runners’ extutelats de Barcelona
- Recta final al Port Olímpic
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday