Violència a la ciutat santa

Un membre de Hamàs mata a trets un israelià a Jerusalem

  • Un jove de 26 anys ha perdut la vida en l’atac i un altre civil i dos policies israelians segueixen ferits de gravetat

Un membre de Hamàs mata a trets un israelià a Jerusalem

Ahmad GHARABLI / AFP

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

La violència mai abandona Jerusalem. En el segon atac a la ciutat santa d’aquesta setmana, un civil israelià ha mort pels trets d’un membre de Hamàs. L’atacant ha sigut abatut a trets per la policia. A més, hi ha un altre civil i dos policies israelians ferits de gravetat en l’atemptat d’aquest diumenge a la Ciutat Vella de Jerusalem. Dos dies després que el Regne Unit declarés il·legal el seu braç polític, Hamàs ha celebrat l’atac a la ciutat ocupada.

Era un matí tranquil·la a la ciutat santa quan es van sentir els primers trets. Fadi Abu Shejadam, de 42 anys i originari de Shuafat a Jerusalem Est, ha utilitzat la seva arma de fabricació casolana per sembrar la por als carrerons de la Ciutat Vella. Eli Kay, un jove jueu de 26 anys que havia emigrat recentment des de Sud-àfrica, ha sigut la seva única víctima mortal per ara. En «32 segons, amb prou feina», la policia israeliana va neutralitzar l’atacant.

També aquest dimecres, un palestí de 16 anys, originari de l’ocupada Jerusalem Est, va ferir dos agents israelians amb un ganivet. Després va ser abatut en un dels principals carrers de la ciutat emmurallada. «He ordenat les forces de seguretat que es preparin en conseqüència i estiguin en alerta, també per la preocupació pels atacs d’imitació», ha declarat el primer ministre israelià, Naftali Bennett, després d’anunciar un reforç de la presència policial a la Ciutat Vella. 

«Heroica operació»

«El missatge de l’heroica operació porta una advertència a l’enemic criminal i el seu Govern per aturar els atacs a la nostra terra i els nostres llocs sagrats», ha celebrat Hamàs en un comunicat. Tot i que alguns mitjans afirmen que Abu Shejadam hauria actuat pel seu compte, els moviments islamistes Hamàs i el Gihad Islàmic han celebrat l’agressió. El ministre israelià de Seguretat Pública, Omer Bar Lev, ha declarat al Canal 12 que Shekheidem era un conegut membre de Hamàs. Sembla que l’«atac estava planejat» ja que la seva dona havia sortit del país fa tres dies. 

El Regne Unit va declarar aquest divendres com il·legal el braç polític de Hamàs, organització considerada terrorista pels Estats Units i la Unió Europea que fa 14 anys que governa de facto la Franja de Gaza. «Un matí com aquest es pot obtenir el recolzament de la decisió (britànica) de designar Hamàs com una organització terrorista», ha dit Bennett aquest diumenge al seu gabinet. El portaveu de la milícia islamista, Hazem Qassem, s’ha afegit als elogis cap al nou «màrtir» de la seva causa. 

Avanç colonial

Notícies relacionades

«La ciutat santa continuarà lluitant fins expulsar l’ocupant estranger i no acceptarà l’odiosa realitat de l’ocupació», ha afegit en un comunicat. A Jerusalem Est, la part de la ciutat ocupada per Israel, viuen uns 200.000 israelians al costat dels 300.000 palestins originaris. L’autor de l’atemptat vivia al camp de refugiats de Suhafat, una part de la ciutat ocupada per l’Exèrcit durant la Guerra dels Sis Dies el 1967 i posteriorment annexionada per Israel. 

Segons el dret internacional, la colonització israeliana és il·legal però això mai ha sigut un impediment per a les autoritats hebrees. Després de l’atac, la policia ha tancat de forma immediata totes les entrades al recinte històric emmurallat. Tot i que els habitants de la Ciutat Vella de Jerusalem estan acostumats a atemptats d’aquest tipus, aquest ha sigut diferent per ser el primer amb una arma de foc des de l’onada de violència del maig passat. Els enfrontaments a la ciutat santa pels desnonaments planejats al barri de Sheik Jarrah van precedir un esclat bèl·lic a la Franja de Gaza, que va costar la vida a més de 260 palestins.