Pau amenaçada

Dimiteix l’enviat especial de l’ONU a Líbia un mes abans de les eleccions exigides per la comunitat internacional

  • Més de 2,8 milions de libis s’han registrat per votar en els comicis presidencials i legislatius del pròxim 24 de desembre

  • La inesperada decisió de Jan Kubis amenaça de descarrilar el procés de pau

Dimiteix l’enviat especial de l’ONU a Líbia un mes abans de les eleccions exigides per la comunitat internacional

KAY NIETFELD / POOL

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Gir pronunciat per al futur de Líbia. La dimissió de l’enviat especial de l’ONU per al país a un mes de les crucials eleccions legislatives i presidencials exigides per la comunitat internacional posa en risc el full de ruta per a la pau. L’eslovac Jan Kubis va presentar aquest dimarts la seva renúncia, agafant per sorpresa els actors locals i internacionals involucrats en la recerca de la pau. Durament criticat per la seva decisió, Kubis havia insistit en la celebració d’aquests comicis malgrat els perills que comporten en el context actual.

«Amb pesar» ha acceptat el secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, la inesperada renúncia de Kubis, segons el portaveu Stephane Dujarric. «El senyor Kubis ha deixat clar que no tancarà la porta avui», ha respost Dujarric sense concretar quan abandonarà el lloc el diplomàtic. «Ell, més que ningú, no vol que la missió es desestabilitzi de cap manera», ha afegit. Es desconeixen els motius que han portat aquest exministre d’Exteriors eslovac a renunciar al càrrec que ocupava des del gener.

Gaddafi i Haftar, candidats

El pròxim 24 de desembre la societat líbia està cridada a les urnes per elegir el seu president i els seus representants legislatius. Més de 2,8 milions de libis ja s’han registrat per votar en el procés recolzat per l’ONU, en el qual Kubis va tenir un paper crucial. La comunitat internacional s’hi juga molt en aquests comicis després que líders mundials com la cancellera alemanya, Angela Merkel, el president italià, Mario Draghi, o la vicepresidenta nord-americana, Kamala Harris, insistissin en la necessitat «d’unes eleccions lliures, justes, inclusives i creïbles».

També aquest dimarts la comissió electoral de Líbia ha anunciat 98 candidats per a la carrera presidencial, inclòs el fill de l’exdictador Muammar al-Gaddafi, Saif al-Islam al-Gaddafi, i el comandant militar oriental, Khalifa Haftar. Al seu torn, Leila ben Khalifa, l’activista al capdavant del partit Moviment Nacional, s’ha convertit en la primera dona a presentar-se a la presidència de Líbia. «Som plenament conscients del calendari electoral i estem treballant el més ràpid possible per assegurar la continuïtat del lideratge», ha dit Dujarric.

Alto el foc

Notícies relacionades

Líbia va caure en el caos després de l’enderrocament recolzat per l’OTAN del dictador Muammar al-Gaddafi el 2011. Fa més d’un any, els dos bàndols principals en el conflicte civil –el Govern d’Acord Nacional, amb reconeixement internacional i seu a Trípoli, i l’Exèrcit Nacional Libi liderat per Haftar a l’est del país– van acordar un alto el foc. Aprofitant l’acostament, un fòrum polític de l’ONU va exigir la celebració d’eleccions parlamentàries i presidencials com a part d’un full de ruta que posi fi a la Guerra Civil.

Mentre el país es prepara per a la controvertida cita del pròxim dia 24, la renúncia de Kubis amenaça amb descarrilar el procés de pau. El mes de juliol passat, el ja ex enviat especial de l’ONU a Líbia va acusar els sabotejadors d’intentar obstruir la votació per unificar la dividida nació. El Consell de Seguretat va recolzar les acusacions del seu diplomàtic i va afirmar que qualsevol individu o grup que soscavés el procés electoral podria enfrontar sancions de les Nacions Unides.