Discurs a l’Eurocambra
L’opositora exiliada Tikhanóvskaia demana a la UE més mà dura contra Lukaixenko
La dissident diu que Brussel·les no «pot només fer declaracions» sinó «passar als fets»
La guardonada amb el premi Sàkharov diu que cal imposar més sancions al règim de Minsk
La líder opositora bielorussa a l’exili, Svetlana Tikhanóvskaia, va instar aquest dimecres la Unió Europea (UE) a passar «de les paraules als fets» i ser «més proactiva» en el seu recolzament a la democràcia a Bielorússia. «Europa ens ha donat suport», però «no pot només fer declaracions, sinó que també ha de passar als fets», va declarar Tikhanóvskaia durant una intervenció davant el ple del Parlament Europeu, en el qual va participar convidada pel president de la institució, David Sassoli.
L’opositora, exiliada del seu país des que el president bielorús, Alexandr Lukaixenko, va renovar la seva victòria en unes eleccions que la UE i Occident no han reconegut, va cridar a l’acció urgent per la situació en què es troben 882 presos polítics empresonats pel règim, més que diputats té el Parlament Europeu. «Si els convidéssim, no hi hauria prou espai en aquesta cambra», va exemplificar.
Tikhanóvskaia, que va ser guardonada juntament amb altres líders de l’oposició democràtica bielorussa el 2020 amb el premi Sàkharov que concedeix el Parlament Europeu a la llibertat de consciència, va mostrar agraïment a la UE pel seu recolzament contra Lukaixenko, però va considerar que ha de superar els «interessos nacionals» que eviten més fermesa contra el règim bielorús. Així, va remarcar que la Unió «no va reaccionar» significativament fins que Minsk va obligar a aterrar un vol de Ryanair per arrestar un opositor que hi anava i en el qual també viatjaven ciutadans comunitaris.
També va al·ludir que la UE ha mostrat la seva «preocupació» davant l’ús per part del règim de migrants a la frontera amb Polònia, Lituània i Letònia per exercir pressió sobre Brussel·les, però va recalcar que, a més, hi ha «9 milions de bielorussos que continuen sent ostatges» de Lukaixenko.
«La crisi bielorussa és molt més a prop del que pensem. Els bielorussos no estan segurs ni al seu país ni a fora, i tampoc ho estan els altres europeus», va assegurar, i va apuntar que el mateix règim ha amenaçat fins i tot amb una possible «catàstrofe nuclear» com a conseqüència de les tensions amb Europa.
Combatre el règim com un virus
Tikhanóvskaia va posar èmfasi que per combatre Lukaixenko es pot utilitzar la mateixa estratègia que contra un virus: aïllar, tractar i guarir. Va advocar en especial per aïllar el règim no reconeixent-lo, evitant rebre els seus ambaixadors i cridant al seu lloc les forces democràtiques del país per participar en cites com la cimera de l’Associació Oriental que se celebra a Brussel·les el desembre entre els líders de la UE i diverses repúbliques exsoviètiques.
Igualment, va insistir que el tractament s’ha de basar a aplicar un ferm règim de sancions. La UE està preparant una cinquena ronda de mesures restrictives contra Bielorússia que va més enllà de la repressió interna després de les últimes eleccions i que, per primera vegada, està enfocada en els responsables de l’ús de migrants a la frontera exterior europea, els intents dels quals per entrar a la Unió de manera irregular assegura que estan orquestrats des de Minsk.
«Els garanteixo que funcionen, continuïn aplicant sancions coherents, perquè divideixen les elits, pertorben els règims corruptes. Ningú vol la responsabilitat dels delictes del règim», va destacar Tikhanóvskaia, que va demanar així mateix que els grups de pressió «no puguin bloquejar» les mesures restrictives.
L’opositora, que té el seu marit entre els presoners polítics del règim, va sol·licitar a més recolzament extraordinari per als bielorussos que han sortit del seu país, els «expulsats temporals», que necessiten permisos de residència.
S’acaba el temps
Per a Tikhanóvskaia, la UE no pot quedar-se en declaracions de «gran preocupació» sobre el que està passant a Bielorússia. Va afirmar que els bielorussos mesuren el temps en «llàgrimes» mentre esperen notícies dels seus éssers estimats empresonats, en «suor» mentre el règim els obliga a treballar sense drets, en «ansietat» pel temor diari de ser arrestats i en «hores extra i minuts sense dormir» els sanitaris enfrontats a una pandèmia que el règim ha «menyspreat».
Notícies relacionades«¿Consideren que les seves declaracions de profunda preocupació els donen una mica d’esperança?», va preguntar als eurodiputats l’opositora, que va afegir que «Europa ha de tenir el valor de prendre mesures ara, no tenim un altre any més».
Sassoli, per la seva banda, va considerar Tikhanóvskaia un «símbol de la lluita per la democràcia i la llibertat i una veu per a molts presos polítics actualment empresonats a Bielorússia». Va lamentar que més d’un any després de les últimes eleccions presidencials Bielorússia continuï «violant els drets dels seus ciutadans i ciutadanes, silenciant la societat civil i utilitzant la repressió com a arma cada dia».