Crisi al país anatoli
Protestes a Turquia per la caiguda de la lira a mínims històrics
La lira, la moneda turca, ha perdut un 40% del seu valor aquest 2021, i els turcs pateixen una inflació desbocada que devora tots els estalvis
«¿Què passa? ¿No podem manifestar-nos? No podem sobreviure. No podem i no ens arriba», es queixa un manifestant mentre la policia amenaça de detenir-lo
És de nit i fa fred i al cap del destacament policial se li nota que està cansat de ser aquí, en un descampat en un barri de la vora europea d’Istanbul. El policia vol anar-se’n a casa.
«Miri, senyora, l’hi dic perquè avisi els que encara no han arribat. Aquesta manifestació no està permesa per ordre del governador del districte. No poden estar aquí. Vagin-se’n, sisplau», li diu el policia a una futura manifestant que encara no ho és perquè queden 10 minuts perquè comenci la protesta. La senyora té por, dubta, però diu que cadascú pren la seva elecció, que els que hagin de venir vindran, i que sigui el que Déu vulgui.
«En el moment que comencin, carregarem. Ens emportarem diversos detinguts. L’hi dic per avisar-la, senyora, perquè sàpiguen al que s’atenen», acaba el policia, que marxa de tornada amb els seus companys. Els protestants esperen. Són unes quantes desenes, i entre ells es respira un fatalisme tranquil: que sigui el que hagi de ser.
Com a Istanbul, en la majoria de grans ciutats turques, aquest dimecres s’han organitzat petites manifestacions simultànies de turcs que diuen no poder més. Aquest últim any, el valor de la lira, la moneda turca, ha caigut un 40% respecte al dòlar i a l’euro. La major part d’aquesta caiguda ha sigut aquesta última setmana i, sobretot, aquest dimarts. En un sol dia, la lira va caure un 12%, per recuperar-se una mica aquest dimecres.
Les xifres amaguen una cosa pitjor: el gener d’aquest any, per exemple, el salari mínim turc equivalia a una xifra pròxima als 320 euros. Ara equival a 200, i la inflació, segons estudis independents, és pròxima al 50% anual.
Els tipus i l’interès
Els tipus i l’interèsEls motius de la crisi econòmica són diversos. Amb el poder turc a les mans d’un sol home, Recep Tayyip Erdogan, els mercats internacionals desconfien de les seves polítiques econòmiques que qualifiquen d’«heterodoxes».
El president turc assegura, per exemple, que els tipus d’interès alts –el que cobra un banc per donar un préstec– són els causants de la inflació. L’ortodòxia econòmica assegura el contrari. «Actualment, l’estratègia principal del govern és mantenir la lira barata per augmentar les exportacions i els guanys del turisme. Això crea un creixement de baixa productivitat, i ha creat una economia turca amb un atractiu que és l’ocupació de baix cost», explica a aquest diari l’economista Hakan Kara, antic membre del Banc Central turc, que continua: «Amb la gent més pobra patint per l’alta inflació, la popularitat de l’actual govern porta bastant temps en caiguda».
Notícies relacionadesA Istanbul, la manifestació comença, i un home jubilat és el primer en fer sonar la paella que ha portat per a l’ocasió. Un parell de policies s’abalancen sobre ell. S’emporten l’home que és al seu costat. Empenyen els manifestants perquè se’n vagin.
«¿Què passa? He viscut tota la meva vida en aquest país. Jo també soc ciutadà, com tu. ¿No podem manifestar-nos? ¿No ho veieu? No podem sobreviure. No podem i no ens arriba. ¡Tinc 70 anys, 70!», clama l’home.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia