Conseqüències del Brexit
Brussel·les veu complicat tancar un acord sobre Gibraltar aquest any
La negociació per fixar la relació amb el Penyal s’alenteix per la demanda britànica de revisar el protocol d’Irlanda del Nord
El ministre espanyol d’Afers Exteriors es reuneix aquest dimecres a Madrid amb la seva homòloga britànica per llimar asprors
People cross the Spanish border of the British overseas territory of Gibraltar on November 24 2020 - With its traditional British red phone boxes pubs serving fish-and-chips and tax-free shopping Gibraltar has long drawn day trippers from neighbouring Spain But the easy flow of people across the border from Spain which underpins the economy of the tiny British territory on the southern tip of the Iberian Peninsula risks ending when Britain leaves the European Union s single market on December 31 (Photo by JORGE GUERRERO AFP) /
La Comissió Europea veu complicat aconseguir abans de finals d’any un acord sobre el futur Tractat que regirà les relacions de la Unió Europea (UE) amb Gibraltar després del Brexit. «Hi ha molt a negociar», admeten en l’Executiu comunitari. Tampoc contribueix a avançar en el diàleg la pretensió del Govern britànic de revisar el Protocol d’Irlanda del Nord, malgrat que els dos temes no estan vinculats formalment.
A principis de desembre, el ministre espanyol d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, confiava a tancar les negociacions al més aviat possible i estudiava el 31 de desembre com a horitzó temporal després de reunir-se a Riga amb la seva homòloga britànica, Liz Truss.
Malgrat això, aquest dilluns a Brussel·les rebaixava les expectatives després d’entrevistar-se amb el vicepresident de la Comissió Europea i responsable de l’equip negociador, Maros Sefcovic. «No hi ha data límit per arribar a un acord. Totes les negociacions, perquè són complexes i hi ha molts factors, són llargues. Però evidentment no podem estar negociant eternament», va declarar a la premsa.
Albares tindrà aquest dimecres a Madrid una nova trobada amb Truss mentre se celebra a Londres la quarta ronda negociadora –de caràcter tècnic, igual que les tres anteriors– amb tots els temes que han de figurar al Tractat sobre la taula, entre ells, el tema difícil del control fronterer.
«Tema delicat»
El mandat de la UE per negociar la relació amb Gibraltar, ara que el Regne Unit no forma part del club comunitari, planteja suprimir les barreres físiques del Reixat per facilitar la lliure circulació de persones i que Espanya faci els controls al port i l’aeroport. Després de la protesta britànica, tot i això, es va incloure la intenció del Govern espanyol de cedir a l’Agència Europea de Fronteres (Frontex) aquesta tasca.
«És un tema molt delicat», remarca Alejandro del Valle-Gálvez, catedràtic de dret internacional públic de la Universitat de Cadis i investigador del Centre d’Estudis Europeus de l’Àrea de l’Estret.
«Britànics i gibraltarenys estan molt sensibilitzats amb el fet que hi hagi presència física espanyola a l’istme, que és un territori contestat, per si això pogués ser un precedent del que el Regne Unit crida negociar la sobirania per la porta del darrere. Això va ser el que va portar a acudir a Frontex», afegeix l’analista.
Segons el seu parer, tot i que el conflicte de Gibraltar té una solució difícil, gràcies a la UE s’obre l’oportunitat de tenir un Tractat internacional que, en cas d’adoptar-se, suposaria un «canvi històric». Per això convé aprofitar una conjuntura favorable per arribar a un acord «de mínims» que pugui anar desenvolupant-se posteriorment.
L’expert no creu possible aconseguir-ho d’aquí a finals d’any, però afirma que tampoc hi hauria un «buit legal» si s’opta per prorrogar la regulació provisional de la cooperació transfronterera que va entrar en vigor el febrer del 2020. «Hi ha una voluntat de regular transitòriament la cooperació en el pas fronterer, essencial per a les parts», afirma.
Conseqüències al Camp
Per als set municipis del Camp de Gibraltar (Algesires, Los Barrios, Castellar, Jimena, San Roque, La Línea i Tarifa) aquest Tractat és vital. Tot i que la badia d’Algesires és el primer port d’Espanya i a la comarca s’assenta un dels principals pols de la indústria química, la zona pateix un índex alt d’atur i l’agreujant del narcotràfic.
Per això, els regidors locals esperen que es faci realitat la promesa d’aconseguir una «zona de prosperitat comuna» generadora d’ocupació i riquesa de què puguin beneficiar-se els 270.000 habitants del Camp i els 33.000 veïns de Gibraltar. «Estem parlant de prop de 10.000 espanyols que treballen a Gibraltar i de productes de béns i consum dels gibraltarenys a la nostra terra. Un no-acord no portaria res bo», explica a aquest diari el president de la Mancomunitat de municipis del Camp de Gibraltar, Juan Lozano.
A més dels treballadors que creuen el reixat diàriament, també les empreses demanen fluïdesa. «Això és el que demandem. I això s’aconsegueix substituint les fronteres físiques que hi ha ara mateix per un pas lliure», afegeix Lozano, que confia que ningú s’aixequi de la taula fins que hi hagi un acord entre el Regne Unit i la UE.
Notícies relacionadesTambé el govern de Gibraltar manté un esperit positiu i creu possible el pacte. L’Executiu liderat per Fabián Picardo defensa l’estipulat en el preacord firmat a la Nit de Cap d’Any del 2020 per Espanya i el Regne Unit, que serveix de base per a les negociacions i el seu objectiu és crear una zona de prosperitat compartida entre Gibraltar i la comarca del Camp de Gibraltar.
Per assegurar una sortida ordenada del Regne Unit de la UE, l’acord de retirada va incloure un protocol sobre Gibraltar que va expirar el 31 de desembre del 2020 tret de pel que fa als drets dels ciutadans, la seva vigència es manté. A més, Madrid i Londres van firmar el novembre del 2018 quatre memoràndums sobre drets dels ciutadans, cooperació policial i duanera, medi ambient i tabac i altres productes, que continuen en vigor fins i tot el 31 de desembre o fins a aconseguir un acord.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia