Crisi demogràfica
El problema de la despoblació colla Portugal
El Govern lusità ha estès les ajudes directes per als treballadors públics i privats que decideixin instal·lar-se a les zones rurals del país
L’alegria de Marta Ribeiro va ser doble. D’una banda, havia aconseguit feina com a investigadora; de l’altra, complia els requisits per optar a les ajudes que el Govern portuguès ofereix als treballadors que es mudin a l’interior del país i hi desenvolupin la seva activitat. Uns recolzaments de fins a 4.827 euros que, en el cas de Ribeiro, la van ajudar a pagar els primers mesos de lloguer en la seva nova destinació, Oliveira do Hospital, un terme municipal de menys de 20.000 habitants situat al centre del país.
«Em vaig assabentar d’aquests recolzaments gràcies a una companya de feina, va ser un procés molt senzill. Crec que és un bon incentiu per a les persones que estiguin pensant a mudar-se a l’interior, on a més hi ha més qualitat de vida», afirma Ribeiro, originària de Guimarães, una ciutat de 146.000 habitants al nord del país.
Oliveira do Hospital és un dels 257 municipis lusitans que han perdut població en els últims 10 anys, segons els resultats preliminars del cens del 2021. En són un 80% del total. Aquestes dades han confirmat la concentració de la població lusitana en els nuclis urbans del litoral, on es troben els pocs municipis que han aconseguit augmentar la seva xifra d’habitants sobretot a l’Algarve i a l’àrea metropolitana de Lisboa.
Per mirar de combatre aquest problema, el Govern ha estès fins al 2023 diverses iniciatives que se sumen a les ajudes directes que reben els treballadors i empresaris que, com Ribeiro, s’instal·lin a l’interior. Entre aquestes, un programa que ofereix un complement de fins a 105 euros mensuals i dos dies festius més a l’any als funcionaris públics que decideixin abandonar la ciutat i desenvolupar la seva feina a distància des de les zones rurals. L’Executiu ha instal·lat una xarxa d’espais de coworking a la majoria dels 88 municipis on aquests treballadors es poden traslladar per facilitar la seva tasca.
Més incentius
Més incentiusL’alcalde d’Oliveira do Hospital, Francisco José Rolo, celebra les mesures aprovades pel Govern però creu que és necessari anar més enllà, a través d’una política fiscal més atractiva tant per a les empreses com per als treballadors que desenvolupin la seva activitat en els municipis menys poblats. «Tenim una falta de mà d’obra en sectors com el turisme o la indústria tèxtil perquè les empreses no poden oferir salaris competitius. Aquesta situació es podria resoldre si aquestes companyies assentades a l’interior del país paguessin menys impostos. El camí ha de passar per una discriminació positiva», afirma Rolo.
Una altra estratègia consisteix a atraure treballadors qualificats a través de l’Escola Superior de Tecnologia i Gestió, instal·lada en el municipi, i del campus de recerca i innovació BLC3, una iniciativa sense ànim de lucre que desenvolupa projectes punters per enfortir l’economia de la regió. Una cosa que, segons el seu president, João Nunes, ha sigut possible gràcies a un canvi de mentalitat de les autoritats respecte al problema demogràfic. «Recolzar i arriscar en aquest tipus de projectes és de gran ajuda. Hem de ser justos i reconèixer que fa 10 anys no existien aquest tipus de polítiques», afirma Nunes. Però malgrat aquests avenços, el problema poblacional està lluny de resoldre’s.
Pèrdua generalitzada de població
Notícies relacionadesPèrdua generalitzada de poblacióEl professor João Ferrão, investigador en Geografia Humana de la Universitat de Lisboa, considera que encara és aviat per entrar a valorar si les ajudes directes del Govern són una bona estratègia per revertir la situació, però afirma que el més important és garantir que les persones que es queden a les zones menys poblades compten amb prou recursos per fer-ho. «La pèrdua de població no és necessàriament un problema, sempre que no suposi un abandonament total del territori. L’important és que les persones que es queden siguin remunerades per aquest servei que fan a tothom, ja que al fer-ho asseguren la bona qualitat del terra i dels recursos naturals».
Ferrão defensa que el problema de la despoblació s’ha d’afrontar des de diferents vessants coordinats, una cosa que ara per ara no s’ha fet. Més enllà dels recolzaments directes, continua sent fonamental la prestació de serveis a distància, l’optimització d’equipaments i instal·lacions municipals, una atenció primària capaç de desplaçar-se fins als domicilis i les aliances entre municipis per millorar el transport. «No hi ha solucions miraculoses, però hi ha maneres de crear unes condicions dignes que permetin el que es coneix com ‘el dret al lloc’», diu.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034