Negociacions del Brexit
Brussel·les i Londres fracassen i deixen per al 2022 les negociacions sobre Irlanda del Nord i Gibraltar
La Comissió Europea ofereix a Londres modificar la legislació comunitària per facilitar el proveïment de medicaments de la Gran Bretanya a Irlanda del Nord
El vicepresident de la Comissió, Maros Sefcovic, secunda l’objectiu de Londres i Madrid d’arribar a un acord sobre Gibraltar durant el primer trimestre de l’any
zentauroepp55530741 david frost the uk s chief brexit negotiator walks across do201022132331 /
Les negociacions entre la Unió Europea (UE) i el Regne Unit sobre l’aplicació del Protocol d’Irlanda del Nord continuen bloquejades. Malgrat les nombroses i contínues rondes de conversa celebrades aquest 2021, l’any acabarà sense acord i amb una nova crida de Brussel·les a Londres per resoldre al més aviat possible tots els problemes creats pel tipus de Brexit elegit pel Regne Unit. «Si el Regne Unit replica els nostres esforços, energia i ambició, podríem haver aconseguit més avanços fins ara. Espero que ho aconseguim a principis de l’any vinent», ha dit aquest divendres el vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, que ha confirmat també l’ajornament al 2022 de les negociacions sobre Gibraltar.
«Hi ha hagut progressos en les quatre primeres rondes que s’han celebrat des de l’octubre. Han sigut constructives i reflecteixen la voluntat de les dues parts d’arribar a un acord», però «continuarem les negociacions el nou any i esperem entrar en una fase decisiva tan aviat com sigui possible. Compartim amb el Regne Unit i Espanya l’objectiu d’arribar a un acord durant el primer trimestre del 2022», ha precisat sobre un dels diversos fronts oberts amb Londres. El principal, no obstant, continua sent l’aplicació del protocol, negociat i firmat en el marc de l’acord de divorci l’octubre de fa dos anys per evitar la tornada d’una frontera dura a l’illa d’Irlanda, i que continua fracturant les relacions.
Les propostes presentades per Brussel·les a l’octubre per desbloquejar les negociacions –amb una reducció del 50% en les formalitats duaneres i del 80% en els controls sanitaris i fitosanitaris als productes procedents de la Gran Bretanya– no han tingut èxit. Londres s’ha desentès de totes, i ha retardat unilateralment l’aplicació dels controls duaners necessaris ja que el territori nord-irlandès continua subjecte a les regles del mercat interior de la UE. L’última proposta de Brussel·les, presentada aquest divendres, ofereix a Londres revisar la legislació comunitària per facilitar la lliure circulació i el proveïment de medicaments de la Gran Bretanya a Irlanda del Nord mentre estableix requisits per garantir que els medicaments autoritzats pels britànics no entren al mercat únic.
Insuficient per a Londres
«Amb la possible excepció dels medicaments, no crec que les negociacions siguin encara prou a prop d’oferir resultats que puguin realment resoldre els problemes que presenta el protocol. Les propostes de la UE només cobreixen certes àrees i no són suficients per alleujar la càrrega a què s’enfronten els habitants d’Irlanda del Nord o per crear les condicions perquè les recolzin les comunitats», ha respost a través d’un comunicat el ministre britànic negociador del Brexit, David Frost, que considera «decebedor» no haver aconseguit arribar a un acord «global o provisional» aquest any.
«És necessari trobar una solució urgentment a principis de l’any vinent. Mentre no hi hagi una solució acordada continuarem disposats a utilitzar el mecanisme de salvaguarda de l’article 16 si és l’única manera de protegir la prosperitat i l’estabilitat d’Irlanda del Nord i el seu poble», ha avisat. Frost també s’ha referit al Tribunal de Justícia de la UE per insistir que no és «raonable o just que les disposades entre el Regne Unit i la UE relacionades amb el protocol es resolguin al tribunal d’una de les parts». Es tracta d’una de les línies vermelles en les quals la UE no està disposada a cedir pel paper «irreemplaçable» que té a l’hora de garantir el respecte de les regles dins del mercat interior. «Eliminar el TJUE del protocol significaria renegociar i recomençar unes negociacions difícils i la ratificació als parlaments. ¿Volem recomençar quan sabem que podem resoldre els problemes en el marc del protocol?», ha preguntat Sefcovic.
«Trencar un acord firmat fa uns mesos no crea confiança ni facilita les negociacions i, per tant, hem posat un esforç addicional per reconstruir la confiança i crear una atmosfera al més constructiva possible perquè puguem resoldre la resta de problemes», ha continuat demanant a Londres el mateix compromís per reconstruir una relació que els dos blocs necessiten. «És un dels nostres veïns eterns, un aliat estratègic i un soci amb qui abordar problemes internacionals des del canvi climàtic a altres desafiaments de l’arena internacional, però no podem perquè estem mirant de resoldre problemes que intentem resoldre fa un any. Esperem que puguem avançar», ha dit.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao