Draghi i Scholz remarquen que la unanimitat és «un veritable obstacle» per al futur de la UE
El nou canceller alemany viatja a Roma per reunir-se amb el líder italià i anuncia un nou «pla d’acció» entre els dos països
Scholz afirma que Itàlia és «un exemple lluminós» per la seva campanya de vacunació
Aplaudiments com no se sentien des de fa dècades d’Alemanya a Itàlia. En aquest clima eufòric, durant una roda de premsa en la qual no van faltar les bromes, el primer ministre italià, Mario Draghi, i el nou canceller germànic, Olaf Scholz, han escenificat aquest dilluns una aliança sense fissures, alhora que han remarcat que, en decisions sobre el futur de la Unió Europea (UE), arribar a la unanimitat entre els països socis és de vegades «un obstacle» per a l’acció i fortalesa del club europeu.
En particular, en l’àmbit de la política exterior i seguretat, la UE «ha de prendre més accions» sense recórrer sempre «a la unanimitat, sinó a la majoria», ha afirmat Scholz, a l’afegir que tot i així és possible trobar «acords» amb tots els països europeus. «Hi estic d’acord», ha respost Draghi. «En política exterior, per a una eventual construcció d’una defensa comuna, i també per a moltes altres qüestions, la unanimitat s’ha transformat en un veritable obstacle per a la capacitat d’actuar de la UE», ha afegit. «És necessari que la superem però també que trobem una entesa», hi ha coincidit també l’italià.
Pla d’acció
Notícies relacionadesEn aquest context, els dos líders també van informar que Itàlia i Alemanya han començat a estudiar un nou «pla d’acció» que reforci la col·laboració entre els dos països, segons van dir, sense donar-ne gaire més detalls. Un pacte, aquest, que arriba després del recent tractat bilateral entre Roma i París, que alguns han vist com una maniobra que podria alterar els equilibris de poder a la UE.
De moment, Alemanya i Itàlia van acordar reforçar la cooperació «en sectors crucials, com l’hidrogen i la microelectrònica», ha informat Draghi. Per lluitar contra el canvi climàtic i avançar cap a la digitalització, «Europa ha de ser important a escala econòmica, i això, sense una estreta col·laboració, no ho aconseguim», ha afegit Scholz, que no va estalviar elogis cap a Itàlia, país que va qualificar d’«exemple lluminós» per la seva campanya de vacunació i els recents resultats de la seva economia. «També nosaltres hem vacunat molta gent, però no a tots els que hauríem volgut», va argumentar l’alemany.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034