Perfil
Els inicis de Gabriel Boric: quan l’avui president era l’‘enfant terrible’ xilè
L’acabat d’elegir president de la República de Xile va arrencar la carrera política com a líder estudiantil i va ser el primer diputat del Parlament xilè que va aconseguir el seu escó sense pactar amb els partits tradicionalment majoritaris
Gabriel Boric Font s’ha convertit als 35 anys en el president més jove de la República de Xile. La seva ha sigut una victòria per la mínima, no tant pel resultat obtingut contra l’ultradretà Felipe Kast, sinó perquè l’article 25 de la Constitució xilena estableix que per postular a la presidència el candidat ha de tenir un mínim de 35 anys complerts. Remuntar-se als inicis de l’avui president electe és, en conseqüència, un exercici de memòria recent. Aquest nascut a Magallanes, la regió més septentrional de l’Estat més llarg i septentrional del planeta, va irrompre en la política xilena com a líder estudiantil. Més tard va ser el primer diputat a aconseguir un escó sense pactar amb els partits tradicionals i després es va llançar a forjar el Front Ampli, la plataforma política amb la qual avui ha arribat al palau de La Moneda i que ha aconseguit salvar els històrics impulsos fratricides de l’esquerra autonomista.
Boric va passar de pintar parets amb la marca «I^3» (Intransigència Esquerra Insurreccionalista) durant l’adolescència a la seva Punta Arenas natal a agitar les protestes estudiantils a Santiago, mentre estudiava Dret. Va ser una de les cares visibles del precariat que entrava a la universitat i en sortia amb un sac de deutes i un títol que no sempre es traduïa en feina de qualitat. Perquè a Xile el pes dels centres privats en el sistema universitari xilè és altament elevat i més d’un milió d’estudiants tenen contret un crèdit amb aval de l’Estat (CAU) per poder cursar els estudis.
Notícies relacionadesGran part dels fills de la transició xilena –les primeres eleccions post-Pinochet van ser el 1989– no es veien representats en el sistema de partits heretat del règim: Concertació. El Partit Socialista i Democràcia Cristiana s’anaven alternant la presidència i no ha sigut fins a la victòria de Boric que s’ha trencat per primera vegada aquest binomi. Abans, Boric ja va aconseguir el 2013 ser elegit diputat al Parlament xilè sense pactar amb els partits tradicionals. Un fet sense precedents, ja que en el llavors sistema electoral es premiava les formacions majoritàries i per aconseguir representació en un territori era necessària una victòria contundent.
I va ser l’únic dels líders estudiantils que després van saltar a la política institucional que ho va aconseguir sense aquest pacte amb els vells partits, ja que la majoria es va integrar al Partit Comunista (acusat llavors de multa del Partit Socialista). El seu discurs directe, contundent i obertament esmenador de l’‘establishment’ i les lògiques que fins aleshores havien imperat en la política xilena li van valer l’etiqueta d’‘enfant terrible’. Boric entra al Congrés empès per la seva fama entre els estudiants i a partir d’aquí comença a entendre que, perquè la seva lluita prosperi, ha de convertir-se en un altaveu més ampli, passar a representar més lluites i no caure en la comoditat de la marginalitat. Aquest va ser un dels gèrmens del Front Ampli, que avui l’ha portat a proclamar-se no només com el president més jove de la República de Xile, sinó com el referent per a la nova esquerra llatinoamericana.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao