El Tribunal Suprem

La justícia britànica accepta en part el recurs de Guaidó sobre l’or veneçolà

  • Disputa penal per l’or dipositat en un banc britànic

La justícia britànica accepta en part el recurs de Guaidó sobre l’or veneçolà
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Suprem britànic va acceptar aquest dilluns en part el recurs elevat pel líder opositor veneçolà Juan Guaidó sobre si ell o el president del país, Nicolás Maduro, han de controlar els lingots d’or dipositats al Banc d’Anglaterra, valorats en uns 1.600 milions d’euros. La màxima instància judicial britànica va remetre el cas a la Divisió Comercial del Tribunal Superior perquè determini en última instància a qui s’autoritza l’entrega de l’or.

En el dictamen d’avui, la cort va assenyalar que una declaració prèvia del Govern britànic «va ser un reconeixement clar i inequívoc al senyor Guaidó com a president de Veneçuela», per la qual cosa aquesta part del recurs sí que va ser acceptada per aquest tribunal. El Suprem hi va afegir que els tribunals britànics s’inclinen per acceptar que el Govern britànic no reconeix Maduro com a president de Veneçuela «per a cap propòsit».

Dictàmens veneçolans

D’altra banda, va considerar necessari avaluar si els dictàmens del Suprem de Veneçuela en relació amb la posició del líder opositor són nuls o no tenen efecte, per la qual cosa va demanar a la Divisió Comercial del Tribunal Superior que ho estableixi.

Així, el procés passa a la Divisió Comercial del Tribunal Superior, que ha de determinar si autoritza o denega l’entrega de l’or a la junta nomenada per Nicolás Maduro, que és la que va interposar inicialment una demanda d’arbitratge quan el banc es va negar a executar la seva petició de liquidar les reserves. El banc anglès s’havia negat a executar aquesta petició per la posició del Govern britànic favorable a Guaidó.

El Suprem, màxima instància judicial britànica, ha donat avui el seu dictamen després d’examinar el recurs elevat per la junta del BCV nomenada per Guaidó, que demanava que s’anul·lés una sentència desfavorable emesa a l’octubre pel Tribunal d’Apel·lacions.

Reconeixement al líder opositor

Aquest tribunal havia rebutjat que el Govern britànic reconegués el líder opositor de forma «inequívoca» com a president de Veneçuela a tots els efectes en una declaració del 2019, on se’l qualificava de «president constitucional interí» fins que se celebressin eleccions legítimes.

La junta del BCV designada per Maduro vol vendre prop de 1.000 milions d’euros d’aquests actius per transferir-los a l’ONU a fi d’adquirir equipament contra la pandèmia de la covid.

Notícies relacionades

Després de conèixer-se la sentència, Guaidó va expressar la seva satisfacció pel dictamen del Suprem, al determinar que el 4 de febrer del 2019, el Regne Unit va reconèixer Juan Guaidó com a president constitucional interí de Veneçuela fins que hi hagi eleccions vàlides.

Pel seu costat, l’advocat de Maduro a Londres, Sarosh Zaiwalla, va assenyalar que el seu client espera continuar amb aquest cas a fi de demostrar que la junta del BCV és l’única autoritat vàlida per lidiar amb els actius veneçolans que són a l’estranger.