Crisi a Àsia central

Rússia envia tropes per sufocar la revolta al Kazakhstan, que suma ja desenes de morts

  • El conflicte va arrencar diumenge en protesta per l’augment dels preus del carburant

Rússia envia tropes per sufocar la revolta al Kazakhstan, que suma ja desenes de morts

MINISTERIO DEL INTERIOR DE KAZAJISTÁN

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Desenes de manifestants han mort en mans de la policia i més de 1.000 han sigut ferits al Kazakhstan, segons han indicat aquest dijous les autoritats, el mateix dia en què Rússia i els seus aliats van enviar tropes per fer front als disturbis violents al país.

La còlera, que va començar diumenge en zones provincials per l’augment dels preus del carburant, es va estendre a la ciutat més gran del país, Almati, on es va convertir en revolta, amb els manifestants prenent edificis del govern i, breument, l’aeroport, a mesura que augmentaven els saquejos.

Davant el caos, la veïna Rússia i els seus aliats de l’Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva (OTSC) han anunciat dijous l’enviament al Kazakhstan del primer contingent d’una «força col·lectiva de manteniment de la pau», a petició del govern autoritari d’aquest país centreasiàtic.

El contingent, format per tropes russes, bielorusses, armènies, tadjiks i kirguisas, tindrà la missió de «protegir les instal·lacions estatals i militars» i ajudar a les forces de l’ordre kazakhs a estabilitzar la situació i restablir l’estat de Dret.

Dimissió del govern

El president kazakh, Kassym Jomart Tokayev, no ha aconseguit fins ara sufocar les protestes, malgrat concessions sobre els preus del gas, de la dimissió del govern i de la introducció de l’estat d’emergència i el toc de queda nocturn al país.

Dijous, la policia ha informat que «desenes» de manifestants havien mort quan intentaven prendre edificis administratius i comissaries.

El ministeri de Salut ha indicat, per la seva part, que hi ha més de 1.000 ferits, entre ells 62 en cures intensives.

A més 13 membres de les forces de seguretat han mort, dos dels quals van ser trobats decapitats, i 353 van resultar ferits, segons la televisió estatal.

Sense internet ni vols

Les imatges difoses pels mitjans i les xarxes socials mostren escenes de caos, amb botigues saquejades i alguns edificis administratius assaltats i incendiats a Almati, capital econòmica del país, mentre se sentien trets d’armes automàtiques.

La portaveu del Banc Central, Oljassa Ramazanova, ha anunciat la suspensió del treball de totes les institucions financeres del país, on internet no funciona.

Els aeroports d’Almati, de les ciutats d’Aktobe i Aktau i de la capital, Nursultán, no són operatius aquest dijous després de la cancel·lació dels vols el dia anterior.

Com a conseqüència del caos, el preu de l’urani, del qual el Kazakhstan és un dels principals productors mundials, va pujar bruscament, mentre que les cotitzacions de les empreses nacionals es van desplomar a la borsa de Londres.

El país és a més un centre de la mineria de bitcoins, una activitat que també està experimentant una forta caiguda.

Mesures d’emergència

El president kazakh ha introduït aquest dijous mesures d’emergència per «estabilitzar la feina dels serveis públics, el transport i les infraestructures», reforçar la preparació de les forces de seguretat i restablir la feina dels bancs.

S’ha prohibit a més l’exportació de certs tipus d’aliments per estabilitzar els preus.

Notícies relacionades

Tokayev va dir dimecres que «bandes terroristes» que havien «rebut un ampli entrenament a l’estranger» estaven liderant les protestes.

«Grups d’elements criminals colpegen els nostres soldats, els humilien, els arrosseguen nus pels carrers, agredeixen les dones i saquegen els comerços», va dir en un discurs televisat.