Expansió d’òmicron
Així funcionen les baixes per covid als països d’Europa
Alguns dels països han optat per simplificar la burocràcia per obtenir les baixes per alleujar els sistemes de salut i d’altres han optat per flexibilitzar les normes d’aïllament
Europa es troba sumida en una nova onada de covid causada en part per l’expansió ràpida de la variant òmicron. Alguns dels països han optat per simplificar la burocràcia per obtenir les baixes per alleujar els sistemes de salut i d’altres han optat per flexibilitzar les normes d’aïllament, però tots estan patint fortes pressions en el sistema sanitari.
Recentment, el responsable de l’OMS per a Europa, Hans Kluge, va assegurar que al ritme actual, més del 50% de la població europea haurà contret la variant òmicron en les pròximes 6 a 8 setmanes, la cap tècnica de la lluita contra la pandèmia en l’OMS, María Van Kerkhove, va assegurar que «res és inevitable» i que l’evolució de la pandèmia dependrà de les decisions que es prenguin quant a mantenir les mesures de prevenció i contenció del virus. «Només es tracta de models i escenaris amb els quals es treballa», va aclarir.
França permet treballar els sanitaris amb covid-19
Com van fer abans Espanya o els Estats Units, el govern francès va flexibilitzar les normes d’aïllament davant la irrupció d’òmicron, la variant més contagiosa, però menys virulenta. Una decisió presa per evitar un alentiment econòmic i l’alteració del funcionament de serveis bàsics, com els hospitals, davant la multiplicació de baixes laborals.
El 2 de gener, va anunciar una disminució de 10 a set dies de les quarantenes que han de complir les persones, amb una pauta de vacunació completa, diagnosticades positiu de la covid-19. Un període de tancada que pot reduir-se a cinc dies en el cas de no tenir símptomes i disposar d’un test negatiu al cap d’aquell període. Les persones vacunades que siguin cas contacte no han de complir cap mesura d’aïllament. Per als no vacunats, en canvi, es mantenen els deu dies de quarantena als diagnosticats positius, i set dies per als casos contacte.
Encara més significatius resulten els canvis en el protocol dels sanitaris amb el coronavirus. Els metges o infermers que contraguin el virus però siguin asimptomàtics, o amb símptomes lleus, podran continuar anant a treballar. «Tots els sanitaris estan vacunats i es tracta de permetre la continuïtat de les cures mèdiques, tenint en compte la gran tensió hospitalària i el número elevat del personal que va donar positiu o és cas contacte», va defensar el ministre de Sanitat, Olivier Véran, en declaracions al ‘Journal du dimanche’.
TEXT: Enric Bonet / París.
Itàlia atorga baixes només amb certificat mèdic
A Itàlia, els períodes de quarantena obligats per contagi de Sars-CoV-2 preveuen que treballadors del sector públic i privat –no els autònoms– sol·licitin una baixa mèdica. Per obtenir aquesta certificació d’incapacitat temporal per treballar, s’ha d’entregar un certificat mèdic, i enviar tota la documentació a l’Institut Nacional per a la Seguretat Social (INPS). En el cas que el treballador no entregués el certificat mèdic, o si està esperant una prova covid, se li donen només dies de permís.
Itàlia també acaba de prorrogar fins al pròxim 31 de març la possibilitat per als treballadors fixos i autònoms de sol·licitar baixes laborals temporals si els seus fills menors de 14 anys (o amb alguna discapacitat, sense límit d’edat) són confinats o donen positiu. Aquestes baixes, que s’han de presentar a través d’una pàgina web, les poden sol·licitar tant la mare com el pare, però no tots dos simultàniament, i preveuen que el beneficiari rebi el 50% del seu sou.
TEXT: Irene Savio / Roma
Portugal simplifica el procés per demanar la baixa
El Govern portuguès va simplificar la setmana passada el procés per tramitar la declaració provisional d’aïllament profilàctic, necessària perquè els treballadors que hagin d’aïllar-se i la professió dels quals els impedeixi teletreballar puguin rebre el 100% de la base reguladora durant un termini màxim de 14 dies. Els treballadors ja poden tramitar el document a través de la web de la Direcció General de Salut (DGS) sense necessitat de trucar al Servei Nacional de Salut per obtenir la verificació, una cosa que permetrà reduir el gran volum de trucades rebudes en les últimes setmanes. Una cosa semblant ha passat amb la petició de baixes a Catalunya, on el Departament de Salut ha aprovat autoritzar la baixa de manera automàtica i sense diagnòstic previ d’un facultatiu.
En el cas de les persones que presentin símptomes o que hagin de rebre atenció hospitalària i que faltin més de 14 dies a la feina, els metges del servei de salut hauran d’enviar a la Seguretat Social el Certificat d’Incapacitat Temporal (CIT), que permet als treballadors rebre el 100% de la base reguladora durant els primers 28 dies. Durant els 30 dies següents el treballador rebrà una prestació corresponent al 55% de la base reguladora, tot i que el recolzament va augmentant progressivament (un 60% entre els 31 i 90 dies; un 70% entre els 91 i els 365 dies, i un 75% a partir dels 365 dies de baixa).
TEXT: Lucas Font / Lisboa
El Regne Unit permet agafar la baixa sense donar positiu
Com a regla general els britànics poden rebre 96.35 lliures (115 euros) a la setmana per baixa per malaltia. L’abonament el fa l’empresa per un màxim de 28 setmanes. En el cas del coronavirus tenen dret a compensació els que estiguin aïllat per donar positiu o viure amb una persona amb símptomes de covid. També pot reclamar la baixa tot el que hagi rebut una notificació de la Sanitat Pública (NHS) o de les autoritats sanitàries locals, informant-los que ha estat en contacte amb algú contagiat. El dret a la baixa també arriba a les persones a les quals el metge o un professional sanitari els hagi aconsellat aïllar-se abans d’anar a l’hospital a sotmetre’s a una operació quirúrgica.
TEXT: Begoña Arce / Londres
A Alemanya, els no vacunats perden el dret a cobrar la baixa
A Alemanya, la baixa per malaltia suposa un mínim del 70% del salari brut habitual i un màxim del 90% de l’últim salari brut, i és de 4.827 euros el límit màxim. Les primeres sis setmanes són assumides per l’ocupador i a partir de la setena és la caixa de salut de l’empleat que assumeix el pagament de la baixa. L’inici de la pandèmia, i el seu impacte en la vida escolar, va suposar una modificació de la regla: a partir del 2022, els empleats tindran dret a 30 dies addicionals –60 si es tracta de pares o mare solters– de baixa per malaltia per cada un dels seus fills en cas que aquests emmalalteixin i cap membre adult de la llar pugui fer-se càrrec del menor.
L’alta taxa de no vacunats ha fet, no obstant, que les autoritats alemanyes introdueixin excepcions per forçar l’avenç de la immunització. Les persones no vacunades continuen tenint dret a cobrar la baixa per malaltia en cas de contreure malaltes per coronavirus. En cas d’haver de guardar quarantena per ser un cas asimptomàtic o per haver tingut contacte amb un positiu, els empleats no vacunats perden el dret a cobrar la baixa durant el temps que duri la quarantena. Aquesta mesura ha desencadenat crítiques en sectors del país, especialment en el moviment crític amb les mesures restrictives de la vida pública.
TEXT: Andreu Jerez / Berlín
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia