Crisi sanitària global
Una vaga contra la gestió de la covid per Macron deixa les aules desertes a França
Més del 70% dels mestres de primària recolzen una mobilització contra el «desgavell» de protocols al sector
Una vaga multitudinària ha paralitzat aquest dijous el sector educatiu a França. Les aules van quedar desertes a causa d’una mobilització contra la gestió de la covid-19 en aquest sector. El «desgavell» que hi ha hagut amb els protocols sanitaris ha desesperat els professors, però també inspectors, directors i estudiants. Fins al punt que tots els sindicats educatius es van posar d’acord per impulsar aquesta aturada laboral. I el gran seguiment de la vaga es correspon amb les previsions d’una jornada qualificada per la premsa francesa de «dijous negre» per al Govern d’Emmanuel Macron.
El 62% dels treballadors dels instituts no van anar a treballar, segons la Snes-FSU, organització sindical majoritària a secundària. A primària, fins al 75% dels mestres van deixar buides les aules, segons Snuipp-FSU. Com sol ser habitual, el Ministeri d’Educació va rebaixar aquestes xifres a un terç del personal en vaga.
En qualsevol cas, es tracta d’una de les mobilitzacions més imponents al sector des del 2003, amb les protestes llavors contra la reforma de les pensions del conservador Franços Fillon. No només posa contra les cordes el ministre d’Educació, Jean-Michel Blanquer, —molt criticat per la seva gestió—, sinó també suposa una pedra a la sabata per a Macron quan falten menys de 100 dies per a les presidencials de l’abril.
Un protocol modificat
Un protocol modificat¿Quin és l’epicentre d’aquesta vaga multitudinària? Els protocols sanitaris que s’apliquen a les escoles des del 3 de gener, després de les vacances nadalenques. Per afrontar l’onada d’òmicron —els casos diaris superen els 300.000 a França— i mantenir els centres educatius oberts sense que es converteixin en aglomeracions descontrolades, l’Executiu centrista va preparar noves normes.
El ministre Blanqueur ja va indignar els professors a l’anunciar-les, primer, a la premsa el diumenge 2 de gener, poques hores abans de la rentrée. Des d’aleshores, tots els nens amb covid-19 s’havien d’aïllar durant una setmana. En el cas en què hi hagués un cas positiu a la seva classe, podien anar a l’escola amb la condició de fer-se tres tests (o autotest) i donar negatiu en tots en els cinc dies posteriors.
Notícies relacionadesAquesta nova normativa va generar malestar i va resultar difícil de complir. Les autoritats educatives la van modificar fins a tres vegades en l’última setmana. Això va desembocar en un «desgavell indescriptible», segons els sindicats educatius. I a canvi aquestes organitzacions, com la moderada CFDT, exigeixen «un protocol viable que es basi en una ràtio de positius o d’alumnes absents sense que això comporti tancaments (d’aules) ni esgoti el personal i els pares».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao