Polèmica ordre judicial

L’intent de desallotjament d’una família palestina apuja la tensió a Jerusalem Est

  • Els Salihiya s’atrinxeren a la teulada de casa seva amb bombones de gas i gasolina i amenacen de cremar-la abans que ser expulsats i la vivenda enderrocada

  • La policia israeliana s’han enfrontat als palestins del barri, mentre les excavadores han enderrocat el negoci familiar, un viver de plantes

L’intent de desallotjament d’una família palestina apuja la tensió a Jerusalem Est

ABIR SULTAN / EFE

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Les excavadores ja han abandonat el barri. Al seu pas, han deixat destrucció i agitació. Els homes palestins de la família Salihiya encara no s’atreveixen a baixar de la teulada on continuen atrinxerats amb bombones de gas i gasolina. «No ens n’anirem; viurem o morirem», ha proclamat el patriarca de la família. Per primera vegada des del 2017, la policia israeliana ha intentat desallotjar per ordre judicial una família al polèmic barri de Sheikh Jarrah a l’ocupat Jerusalem Est. La resistència palestina ho ha evitat aquesta vegada, però no sense lluitar.

Mahmud Salihiya es nega a abandonar la seva llar. La casa, on ara viuen 15 membres de la seva família, entre els quals, vuit nens, va ser comprada pel seu avi quan va ser expulsat de la seva vivenda durant la Nakba, el desastre per als palestins que va suposar la creació de l’Estat d’Israel. Els Salihiya no volen convertir-se en refugiats per segona vegada. Per això, quan les forces policials han vingut aquest dilluns al matí a fer fora la família per demolir casa seva i construir una escola en el seu terreny, Mahmud ha pujat al sostre i ha amenaçat de cremar-se viu. 

Durant tota la jornada, un equip negociador ha intentat convèncer el pare de família perquè juntament amb altres joves abandonessin la seva improvisada trinxera. La tensió ha continuat augmentant al llarg del dia, amb enfrontaments entre palestins i les forces policials. Representants de la Unió Europea, dels seus Estats membres, inclosos Espanya, i de les Nacions Unides (ONU) s’han acostat al disputat barri en qualitat d’observadors. «Israel ha d’aturar els desallotjaments, d’acord amb les seves obligacions en virtut dels drets humans», ha tuitejat la coordinadora humanitària de l’ONU a Palestina, Lynn Hastings.

Ofensiva al maig

Precisament van ser les protestes en defensa de les famílies amenaçades de ser desallotjades de Sheikh Jarrah i la violenta resposta policial la metxa que va prendre els enfrontaments entre Hamàs i Israel el mes de maig passat. Els 11 dies d’ofensiva a la Franja de Gaza es van cobrar més de 250 víctimes en el costat palestí i 13 en l’israelià. Els representants diplomàtics han demanat que el desallotjament es posposi fins que se celebri la vista judicial sobre aquest cas prevista per al 23 de gener. «Cremaré la casa i tot el que hi ha dins, no me n’aniré d’aquí, d’aquí a la tomba, perquè no hi ha vida, no hi ha dignitat», ha cridat Mahmud Salhiyeh envoltat de bombones de gas. 

Notícies relacionades

«Fa 25 anys que lluito amb ells, em van enviar colons que es van oferir a comprar la casa i jo no vaig acceptar», ha declarat des de la teulada de casa seva. Finalment, les excavadores han abandonat els voltants de la casa dels Salihiya, però no sense abans enderrocar el seu negoci. El viver de plantes adjacent a la seva vivenda era part de l’aliment econòmic de la família però aquest dilluns ha quedat reduït a ruïnes. Els palestins del barri de Sheikh Jarrah són forçats a conviure amb un petit grup de nacionalistes jueus de dretes que es van mudar després de complexos casos de desallotjament. 

Segons l’organització Ir Amim, uns 300 palestins estan sota amenaça de ser desallotjats en aquest barri, majoritàriament en casos privats presentats per grups de dreta. En el cas de la família Salihiya, no obstant, és la municipalitat de Jerusalem qui està expropiant el terreny per construir una escola per a necessitats especials i diverses escoles bressol. Els activistes de Sheikh Jarrah ho veuen com una part més de la campanya israeliana d’expulsió i «neteja ètnica» dels palestins de Jerusalem.