Crisi sanitària global
França aixecarà de forma progressiva la major part de restriccions a partir de febrer
La mascareta deixarà de ser obligatòria en exteriors i l’oci nocturn tornarà gairebé a la normalitat
El primer ministre, Jean Castex, afirma que el país ha «entrat en una nova etapa de l’epidèmia»
L’ús de la mascareta al carrer deixarà de ser obligatori a França a partir del 2 de febrer. El Govern francès va anunciar aquest dijous a la tarda una flexibilització progressiva de les restriccions anunciades al desembre per fer front a la multiplicació de casos de la covid-19. A més de la mascareta en exteriors, també es posarà punt final el mes que ve a l’exigència d’un mínim de tres dies de teletreball i les restriccions en aforaments, fins a un màxim de 2.000 persones en interiors i 5.000 en exteriors.
«L’onada a causa d’òmicron comença a retrocedir en aquelles regions que va sacsejar primer», com en l’àrea metropolitana de París, va assegurar el primer ministre francès, Jean Castex, en una roda de premsa al palau de Matignon. «Hem entrat en una nova etapa de l’epidèmia», va destacar Castex, que va remarcar la perillositat «clarament menys severa» de la nova variant. «Tenim bons motius per esperar una millora sanitària a mitjà termini», va afegir.
El cap del Govern també va anunciar la reobertura de les discoteques i el retorn a una gairebé normalitat en l’oci nocturn –la mascareta continuarà sent obligatòria en interiors– a partir del 16 febrer. A més, va aprofitar la seva intervenció per indicar que dilluns que ve entrarà en vigor el passaport de vacunació, necessari per participar en pràcticament totes les activitats d’oci, culturals i esportives. Que s’apliqui dependrà, no obstant, de la decisió comunicada aquest divendres pel Consell Constitucional, equivalent gal del Tribunal Constitucional.
Confiança de l’opinió pública degradada
Confiança de l’opinió pública degradadaCom ha ocorregut a la resta del Vell Continent, l’aparició d’òmicron, molt més contagiosa però menys perillosa per a la salut, ha desembocat en xifres rècord de contagis al país veí. En els últims dies se’n van superar els 400.000 diaris. No obstant, l’elevat percentatge de població vacunada –al voltant del 80% va rebre almenys una dosi– ha permès resistir la proliferació de casos. Més de 3.800 malalts de coronavirus estan ingressats en les unitats de cures intensives. Unes dades elevades, però que representen la meitat dels pics de les anteriors onades.
Aquests anuncis tenen lloc 24 hores després que el Regne Unit anunciés el final de l’ús obligatori de la mascareta i del passaport sanitari, a partir del 27 de gener. La irrupció d’òmicron i l’alteració de la societat que ha comportat no només ha indignat els professors francesos, sinó que també ha afectat la imatge pública del govern d’Emmanuel Macron.
Un 45% dels francesos –10 punts menys que a l’octubre– assegura confiar en la seva gestió de la crisi sanitària, segons un sondeig recent de l’institut OpinionWay. Quan falten menys de tres mesos per a les presidencials, a les altes esferes macronistes segueixen al detall aquests indicadors. Ara intenten corregir-los amb aquest retorn progressiu a una vida normal. Fins i tot Castex va matisar aquest dijous la voluntat de Macron d’emmerder (fer la vida impossible) als no vacunats. «Seré molt clar. El passaport de vacunació podrà ser suspès si la pressió hospitalària es redueix de manera considerable», va afirmar sobre el certificat de vacunació. I això que ni tan sols ha entrat en vigor.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors