Tensió a l’Europa de l’Est

Moscou acusa Biden de desestabilitzar la situació a Ucraïna

Moscou qualifica les informacions d’un atac rus a Ucraïna com una «tapadora» per justificar «les provocacions» d’Ucraïna i Occident

Moscou acusa Biden de desestabilitzar la situació a Ucraïna
2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Tota especulació que diu que Rússia es disposa a envair o atacar Ucraïna és, segons Moscou, producte d’una «campanya informativa antirussa» que pot desestabilitzar la situació a Ucraïna. Hores després que el president nord-americà, Joe Biden, donés gairebé per segur que hi hauria algun tipus d’incursió o atac rus contra el país veí, Maria Zajarova, portaveu del Ministeri d’Exteriors, ha denunciat el que, segons la seva opinió, no és més que «una tapadora informativa per preparar provocacions d’envergadura».

Moscou ha desplegat uns 100.000 militars a les regions frontereres amb Ucraïna, i ha enviat tropes a Bielorússia, país que també comparteix frontera amb l’ex república soviètica ara alineada amb Occident. Malgrat això, segons Zajarova, és el bàndol occidental el que està «posant en perill la seguretat de la regió» enviant armament a Ucraïna. «A Ucraïna veuen aquesta ajuda com una carta blanca per portar a terme una operació militar a Donbass», ha afirmat, acusant les forces militars ucraïneses d’atacar «la població civil [russoparlant]».

Majoria de violacions treva

Notícies relacionades

Segons els informes de l’Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa, que vigila la implementació de l’alto el foc a la zona, l’aclaparadora majoria de les violacions al cessament d’hostilitats té el seu origen en les milícies prorusses, en una proporció de nou a un. Fa uns dies, un atac cibernètic massiu va afectar diversos ministeris ucraïnesos. Els pirates informàtics, pertanyents a un grup vinculat a la intel·ligència de Bielorússia, estret aliat del Kremlin, van aconseguir publicar un missatge intimidatori a les pàgines web de diverses institucions estatals abans de bloquejar-se.

Les paraules del líder de la Casa Blanca pronunciades dimecres a la nit també van tenir un altre apartat polèmic. El mandatari nord-americà establia diferències entre una «invasió» russa i una «incursió», i donava a entendre que aquest últim apartat reportaria a Rússia unes sancions no tan greus. Malgrat l’enrenou causat a Washington, a Kíev les autoritats intenten restar importància al que s’ha dit, no ho consideren una modificació de la política nord-americana sobre això i es queden amb la promesa que Occident defensarà per la via diplomàtica i les sancions econòmiques la integritat territorial del seu país. «No s’han de considerar aquestes paraules pronunciades el dia anterior com una cosa separada de la política integral de l’Administració nord-americana», ha escrit en una xarxa social Mikhaïlo Podoliak, conseller del president Volodímir Zelenski.