Set anys de guerra

Els bombardejos sobre el Iemen deixen 68 morts i una apagada d’internet

  • Els avions de la coalició militar liderada per l’Aràbia Saudita han atacat un centre de detenció temporal a Saada, al nord del país, i un edifici de telecomunicacions clau a la ciutat portuària de Hodeida

  • Els últims tres mesos del 2021 van augmentar un 60% els atacs a les víctimes civils asfixiades pel bloqueig que pateix el país, com els migrants i els nens assassinats aquest divendres,

Els bombardejos sobre el Iemen deixen 68 morts i una apagada d’internet

Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

El Iemen es desperta amb desenes de morts i una apagada de les telecomunicacions. Tres bombardejos de la coalició militar liderada per l’Aràbia Saudita han caigut sobre un centre de detenció de la ciutat de Saada divendres al matí. Almenys 68 persones han mort i dotzenes han resultat ferides al nord del país. A més, el servei d’internet ha quedat interromput al país a causa dels atacs aeris de la coalició a l’edifici de telecomunicacions controlat pels houthis a Hodeida.

Els iemenites porten cinc dies sota les bombes a les principals ciutats del país. A principis de setmana, els insurgents van llançar drons sobre Abu Dhabi, provocant la mort de tres persones. Des d’aleshores, la coalició militar encapçalada pels saudites ha iniciat una virulenta campanya contra llocs clau dels houthis que ha tingut els civils com a principals víctimes. Segons Save the Children, els atacs d’aquest divendres s’han acarnissat sobre els nens i els migrants, dos dels col·lectius més vulnerables que acull el país.

Almenys tres menors han mort com a resultat de l’impacte dels míssils sobre la ciutat portuària de Hodeida mentre jugaven en un camp de futbol pròxim. Els atacs aeris van afectar un centre de telecomunicacions clau al país, que controla l’accés a internet de tot el Iemen, cosa que ha provocat una apagada generalitzada de la xarxa. Els avions saudites s’han acarnissat sobre un edifici de dues plantes que servia com a centre de detenció temporal per a les persones acusades en espera de judici a la ciutat de Saada, al nord del país.

Col·lapse humanitari

Moltes són migrants africanes que arriben al Iemen per intentar accedir il·legalment a l’Aràbia Saudita, país fronterer amb la ciutat. Unes 65 persones han mort i un centenar han resultat ferides, la majoria migrants. Encara s’espera que es descobreixin més víctimes a les dues ciutats ja que segueixen les operacions de rescat i recerca entre la runa. Al seu torn, el ministre de Salut del Govern dels houthis, Taha al-Mutawakil, ha fet una crida a través de mitjans afiliats al moviment perquè arribi l’ajuda internacional. 

Notícies relacionades

El representant ha demanat a les organitzacions internacionals i les oenagés que enviïn subministraments mèdics, equips i avions medicalitzats per atendre i evacuar els ferits. Mutawakil ha afirmat que el sistema de salut iemenita no pot fer front a aquesta «emergència», especialment a Saada, on els hospitals no compten amb el combustible necessari per fer funcionar els generadors elèctrics. Aquesta província és un dels principals bastions dels rebels xiïtes. A part dels bombardejos, la coalició àrab que intervé al país des del març del 2015 imposa un bloqueig contra el Iemen. 

Sota l’acusació que els houthis reben armes del seu aliat iranià, controlen els béns que entren per mar, terra i aire, asfixiant el país. Durant els set anys de guerra, la infraestructura del Iemen s’ha vist greument afectada i els subministraments escassegen als territoris controlats pels rebels. L’escalada del conflicte al país de la península Aràbiga s’ha traduït en un augment del 60% de les víctimes civils en els últims tres mesos del 2021. En tot just 20 dies del nou any, el panorama és desesperançador mentre la població passa de la catàstrofe humanitària al col·lapse definitiu.