Crisi OTAN / Rússia
Alakran, l’última arma de guerra venuda des d’Espanya a Ucraïna
L’exèrcit ucraïnès la va desplegar a només uns mesos que es prohibís vendre-li material militar
En uns segons es desplega sobre el terreny, i un ordinador orienta la seva boca en altura i inclinació. En els primers cinc minuts, pot haver disparat 16 granades de 120 mil·límetres, i aquestes bales arribaran al seu objectiu amb mil·lèsimes d’error. Es diu Alakran, és un morter transportable d’enorme precisió, l’última arma de guerra que la indústria de defensa espanyola va exportar a Ucraïna, abans que entrés en vigor una severa limitació de venda de tecnologia militar a aquell país.
El 2017, l’exèrcit ucraïnès va adquirir a la firma espanyola NTGS (New Technologies Global Systems) sis unitats d’aquesta peça artillera. Aquell mateix any, una altra firma espanyola va vendre al Ministeri de Defensa d’Ucraïna un sistema antidrons. Al llarg del 2018, Kev va provar les capacitats de l’Alakran i el va adaptar a diferents tipus de vehicles blindats i semiblindats, i fins i tot a alguns, i més vells, 4x4 militars heretats de Rússia. Va ser llavors quan van poder comprovar que poden desplegar camions o furgons en una línia d’atac i bombardejar objectius a nou quilòmetres de distància.
El contracte es va consolidar el 2018 per un import del qual només ha transcendit el pagament inicial, el 2017, de 216.000 euros. L’empresa pública ucraïnesa de defensa Ukroboron Service va desenvolupar el sistema a partir d’aquesta compra sobre vehicles Bars-8, desenvolupats per la firma Bogdan Motors, resultant de la fusió d’antigues empreses soviètiques d’automoció establertes a Ucraïna. Ara, l’adaptació ucraïnesa de l’arma espanyola rep el nom tècnic UKR-MMS.
Arsenal secret
El setembre del 2019, a un any de l’entrada en vigor de severes prohibicions per part del Govern d’Espanya sobre l’exportació de material militar i de doble ús a Ucraïna –i existint publicacions en premsa especialitzada no confirmades sobre apropiacions del disseny espanyol per part dels militars ucraïnesos–, la I Brigada Blindada de la Força Terrestre de l’exèrcit d’Ucraïna va adoptar finalment el morter espanyol en el seu arsenal.
En les circumstàncies de tensió i escalada bèl·lica que viu el país és secret el número i la localització d’unitats d’aquesta arma de guerra de la qual disposen les seves forces armades.
L’exèrcit ucraïnès munta l’Alakran en un 4x4 de gran mida, amb 42 bales de morter. L’arma pot ser dirigida telemàticament des d’una caserna, o adaptar-se a l’escombrada d’objectius que realitzi el ‘software’ d’un ordinador instal·lat en el mateix vehicle, o (i aquesta és la seva potencialitat més gran) deixar-se guiar per la mira d’un dron que li assenyali els objectius.
L’Alakran va atraure l’interès de diversos exèrcits en fires d’armament per dos dels avantatges que presenta, a més del seu abast, velocitat de tret i precisió: pot muntar-se sobre el terra, amb la qual cosa el retrocés dels trets d’un calibre artiller tan gran no acaba desmantellant el vehicle, i pot ser transportat camuflat sota càrrega o lones en una gran varietat de vehicles.
Enginyers espanyols
A partir de la venda d’Alakran, la indústria espanyola de defensa no ha tornat a vendre legalment a Ucraïna més que munició per a escopetes de caça. El 2020, de fet, el Govern va denegar dues llicències per a la venda del ‘software’ d’un centre d’organització industrial i de la fórmula d’un aliatge de níquel pel risc de doble ús (civil i militar), que comportava.
El morter que va sortir d’Espanya cap al front ucraïnès ha sigut actualitzat amb una capacitat addicional: és capaç de saber quants germans té desplegats en el terreny i on són, per coordinar-s’hi. Els seus inventors l’anomenen «consciència situacional».
Notícies relacionadesEn la presentació de la seva pàgina web, diu NTGS que el seu principal actiu és el seu equip humà. La firma, amb instal·lacions a la Sierra de Madrid i a Segòvia, reuneix enginyers especialitzats en sistemes d’armament, radar i plataformes no tripulades.
L’empresa creadora de l’Alakran que ara apunta cap a la regió russòfila del Donbass també es dedica a la investigació genètica, i està participada i presidida per la branca d’indústria militar i espacial d’Everis, firma que també és de capital espanyol.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034