Paràlisi política

Itàlia fracassa en el cinquè intent d’elegir president

  • Els principals partits conservadors i progressistes no arriben a l’acord per elegir el nou cap d’Estat

  • El centredreta intenta imposar sense èxit Elisabetta Casellati, la presidenta del Senat

Itàlia fracassa en el cinquè intent d’elegir president

Efe / Roberto Monaldo

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La imatge d’Antonio Tajani, falcó de l’avi i malalt Silvio Berlusconi i expresident del Parlament Europeu, parlant nerviosament al telèfon a mitja tarda des d’un edifici adjacent al Congrés italià, deixava constància aquest divendres de la paràlisi que s’ha apoderat de la política italiana cinc dies després que dilluns iniciessin les votacions per elegir el pròxim president de la República. I res indica que el desbloqueig sigui fàcil.

La cinquena jornada de votacions va enviar a la ciutadania italiana, almenys, la prova que no només el centredreta no és capaç d’imposar un candidat en solitari, sinó que a més al seu interior té els anomenats franctiradors, parlamentaris que no voten com el seu partit els ordena.

Resultat d’això va ser que, en la primera votació del dia, Elisabetta Casellati, la presidenta del Senat i candidata elegida per Matteo Salvini, el líder de la ultradretana Lliga, va aconseguir tot just 382 vots, uns 70 menys dels quals posseeixen en el paper els tres partits d’aquesta coalició centredretana, integrada també per Germans d’Itàlia de Giorgia Meloni i Força Itàlia de Silvio Berlusconi.

Bonança econòmica

Notícies relacionades

Bonança econòmicaEl més difícil nomenament en anys d’un president de la República italià, que passa enmig d’una pandèmia i en un moment d’aparent bonança econòmica del país, es va iniciar a les 11 del matí per acabar unes quatre hores després, al qual el va seguir una segona votació el mateix dia, que també finalment va acabar quan ja era de nit.

El centreesquerra tampoc va aportar cap claredat. Des del Partit Democràtic (PD) i el Moviment 5 Estrelles (M5S), els dos grans partits d’aquesta aliança, es va recórrer, una vegada més, a la tàctica, optant en massa per les paperetes en blanc, útils per guanyar més temps i desgastar els adversaris. Tot això sempre amb dos grans fantasmes que van continuar a flotar sobre el Parlament italià: el de Mario Draghi, el primer ministre, i Sergio Mattarella, el president sortint; tots dos encara ‘papables’ en els desitjos de molts.