Ressaca electoral
Costa encara una nova legislatura marcada per la recuperació econòmica
El nou Govern portuguès, reelegit aquest diumenge amb majoria absoluta, apostarà per un equilibri dels comptes
El principal objectiu és reprendre les funcions al més aviat possible per rebre els fons de recuperació europeus
La paraula estabilitat ha sigut una de les més repetides pel primer ministre portuguès, el socialista António Costa, durant la recent campanya electoral per a les eleccions legislatives celebrades aquest diumenge. Una estabilitat de què gaudirà els pròxims quatre anys, i que va agrair als seus votants durant la nit electoral, després d’aconseguir la majoria absoluta a les urnes. Aquest diumenge, els electors d’esquerres van optar per la proposta socialista de les ‘contas certas’ (els comptes ben fets) i van penalitzar les polítiques dels antics socis del Govern, el Bloc d’Esquerra i el Partit Comunista Portuguès, que l’octubre passat van rebutjar els pressupostos socialistes per la falta d’acord en mesures com la pujada del salari mínim o el reforç del Sistema Nacional de Salut (SNS).
La política econòmica dels socialistes s’ha basat els últims dos anys en un equilibri pressupostari que, d’una banda, permetés aprovar ajudes per a les famílies, els pensionistes i les classes treballadores i, de l’altra, mantenir a ratlla el dèficit i aconseguir reduir l’elevat deute públic que arrossega el país –d’un 131,4% del PIB en el tercer trimestre del 2021–, una de les més altes de la Unió Europea. Aquesta estratègia, massa conservadora per als antics socis del Govern, va ser el que va fer implosionar les relacions a l’octubre, i ara que els socialistes ja no necessiten suport extern per tirar endavant les seves polítiques, el principal temor dels partits d’esquerres és que la contenció de la despesa social s’accentuï encara més.
Creixement econòmic
Per garantir la sostenibilitat de les seves polítiques socials, el Govern socialista s’ha fixat dos objectius ambiciosos fins al final de la legislatura, el 2026. El primer, que el creixement del país en els pròxims quatre anys sigui almenys 0,5 punts superior a la mitjana de la Unió Europea i un punt superior al de la zona Euro. Una cosa que per ara sembla assequible. Les últimes dades econòmiques, publicades aquest dilluns, mostren un creixement del 4,9% del PIB el 2021, una dècima per sobre de les previsions del Govern, mentre que l’objectiu és superar el 5,5% el 2022. «Aquest és un resultat molt positiu per a Portugal, que mostra que l’economia nacional està en una forta recuperació», ha valorat el ministeri de Finances en un comunicat.
El segon objectiu a què mirarà d’arribar el nou Govern és el d’augmentar el nombre d’empreses exportadores en un 25% respecte al 2017, per arribar a un volum d’exportacions equivalent al 53% del PIB. Un objectiu clau per impulsar el creixement i que, segons el ministre d’Economia, Pedro Siza Vieira, ja s’ha reactivat el 2021. «La recuperació de l’economia es deu a un augment del consum intern i l’acceleració de les nostres exportacions al llarg de l’any passat. És una bona trajectòria, després d’una caiguda tan brusca del PIB el 2020», ha assenyalat.
Deute públic
Les bones dades econòmiques previstes pel Govern seran clau per poder aconseguir l’objectiu de reduir el deute públic fins al 110% el 2026. Un objectiu ambiciós que serà difícil d’aconseguir en cas que continuï pujant la inflació i els tipus d’interès, segons el politòleg de la Universitat de Lisboa António Costa Pinto. «El Govern voldrà mantenir la seva política econòmica fins i tot si continuen pujant els tipus d’interès, i això pot generar alguns conflictes amb l’esquerra», explica Pinto, que destaca que la majoria absoluta dels socialistes portarà una oposició més gran dels sindicats, lligats al PCP.
El Govern pretén articular la reducció del deute amb una sèrie de mesures destinades a les persones amb menys ingressos, com l’aplicació de dos nous trams en l’impost sobre la renda, les escoles bressol gratuïtes el 2024 –més tard del que exigien els seus antics socis–, la inversió de 700 milions d’euros en l’SNS o la pujada del salari mínim fins als 900 euros el 2026, el que suposa un increment de 195 euros pel que fa al valor actual.
Fons de recuperació
Notícies relacionadesLa tornada a l’activitat parlamentària permetrà al Govern fer els ajustos necessaris per donar cabuda als fons de recuperació europeus. Uns fons que pugen als 16.000 milions d’euros i que, segons la professora d’economia de la Universitat Nova de Lisboa Susana Peralta, ajudaran a impulsar l’Executiu en la pròxima legislatura. «El Govern socialista podrà gastar aquests diners per implementar les polítiques que consideri més adequades. Aquest fet, afegit a l’habilitat de Costa, contribuirà a millorar la imatge de l’Executiu», malgrat que, segons la professora, la majoria absoluta també pot portar algun desgast per una possible falta de transparència en la gestió dels fons.
Peralta remarca que, des del punt de vista econòmic, és molt difícil que la popularitat del nou Govern surti perjudicada, tot i que admet que el creixement previst per a la pròxima legislatura no evitarà el deteriorament de la imatge de Costa. «Malgrat ser un polític talentós i amb un enorme capital polític, no podem esperar que després de deu anys de Govern no pateixi cap impacte».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació