Crisi al Sahel
Mali expulsa l’ambaixador de França
Les relacions entre Bamako i París no fan més que deteriorar-se
Les autoritats malianes, dominades pels militars, van decidir dilluns expulsar l’ambaixador francès en una nova i abrupta escalada de la disputa entre Bamako i París. El Ministeri d’Afers Estrangers francès es va limitar a «prendre nota» d’una mesura que, no obstant, planteja encara més la qüestió de la participació militar francesa a Mali.
El Ministeri d’Afers Estrangers de Mali va convocar el cap de la missió diplomàtica francesa a Bamako, Joël Meyer, en el càrrec des d’octubre de 2018, i «li va notificar la decisió del Govern, que el convida a abandonar el territori nacional en un termini de 72 hores», segons un comunicat llegit per la televisió estatal.
Les autoritats malianes van justificar aquesta decisió pels recents comentaris «hostils» i «escandalosos» de funcionaris francesos contra ells. «Aquestes declaracions tendeixen a posar en dubte la legalitat i la legitimitat de les autoritats davant les quals està acreditat l’ambaixador francès [...]. No poden acreditar-se davant d’autoritats que vostès mateixos no reconeixen», va declarar a la nit el ministre d’Afers Exteriors, Abdoulaye Diop, a la televisió estatal.
Deteriorament de relacions
Les relacions amb França, antiga potència colonial que lluita militarment contra els gihadistes a Mali i al Sahel des de 2013, no han deixat de deteriorar-se des que els coronels van prendre el país per la força l’agost de 2020. Van empitjorar encara més el maig de 2021, amb un nou avenç dels coronels per reforçar el seu control.
Meyer ja havia sigut convocat l’octubre de 2021, quan el president francès Emmanuel Macron va reaccionar bruscament a les declaracions del cap del Govern malià sobre la reducció prevista de les tropes franceses i va parlar d’«abandonament en l’aire». Macron va parlar de «vergonya» per part del que «ni tan sols és un Govern».
Les tensions han augmentat encara més des que la junta del coronel Assimi Goïta va revocar el seu compromís inicial de celebrar eleccions el 27 de febrer i l’organització de l’Àfrica Occidental CEDEAO va imposar el 9 de gener severes sancions diplomàtiques i econòmiques a aquest país pobre i sense litoral. La junta ara té la intenció de mantenir-se en el poder durant diversos anys.
Mercenaris russos
Notícies relacionadesFrança i els seus aliats europeus també estan alarmats perquè la junta ha utilitzat presumptament mercenaris de la coneguda empresa russa Wagner, un grup suposadament pròxim al Kremlin i acusat d’abusos a la República Centreafricana i compromès en altres escenaris.
La junta s’entossudeix a negar-ho. S’ha resistit a part de la comunitat internacional invocant la independència nacional. Acusa França d’instrumentalitzar les organitzacions subregionals i de mantenir els seus «reflexos colonials».
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després
- El Barça acaba trasbalsat