Inestabilitat a l’Àfrica

Cop d’estat fallit a Guinea Bissau

El president del país, Umaro Sissoco Embalo, ha confirmat després de prendre el control que hi ha hagut «moltes morts»

Cop d’estat fallit a Guinea Bissau

REUTERS

3
Es llegeix en minuts

El president de Guinea Bissau, Umaro Sissoco Embalo, ha aconseguit superar un intent de cop d’Estat que va deixar una xifra molt elevada de morts. Es tracta de l’últim d’una sèrie de cops a tot l’Àfrica Occidental.

Embalo, un antic general que va agafar les regnes d’aquest petit país amb una llarga història política, va comparèixer davant la premsa il·lès dimarts a la nit després de quedar atrapat amb els ministres al palau de Govern, que va ser escenari de diverses hores d’intensos tirotejos durant tota la tarda.

El cap d’estat i els membres del Govern van ser sorpresos a l’interior del palau –seu dels ministeris on se celebrava un consell de ministres extraordinari– per homes armats els motius dels quals encara no estan clars, segons els testimonis. L’objectiu era «matar el president de la República i tot el Gabinet», va dir.

Embalo no va esmentar específicament als autors d’aquest intent de cop. «Deu haver vingut dels que estan en contra de les decisions que he pres, especialment en la lluita contra el narcotràfic i la corrupció», va dir, parlant d’un «acte molt ben preparat i organitzat», però també d’un acte «aïllat».

«Moltes morts»

Es va trobar «sota un intens tiroteig durant cinc hores», al costat del seu ajudant de camp, dos guardaespatlles i un ministre, mentre es lliuraven els combats, va dir. Hi va haver «molts morts», va afegir.

Després de diverses hores de confusió i rumors, el president va ser alliberat. «Tot està bé», va dir en un breu intercanvi telefònic amb l’AFP, en un moment en què aparentment seguia al palau de Govern. Llavors els seus serveis van anunciar la seva tornada al palau presidencial i ell mateix va tuitejar: «Estic bé ‘Alhamdoulillah’ [gràcies a Déu]. La situació està sota control del Govern». Embalo va informar de les primeres detencions.

La Comunitat Econòmica d’Estats de l’Àfrica Occidental (CEDEAO) ha condemnat «aquest intent de cop». El president de la Comissió de la Unió Africana, Moussa Faki Mahamat, va expressar la seva «gran preocupació». Les dues organitzacions semblen assenyalar els militars com a responsables de la seguretat del president i del Govern.

Precedents de cops de força

Guinea Bissau, una petita nació d’uns dos milions d’habitants que limita amb el Senegal i Guinea, és coneguda pels seus cops de força. Des de la seva independència de Portugal el 1974, ha viscut quatre cops d’estat (l’últim el 2012), una sèrie d’intents de cop d’estat i una successió de governs. Des del 2014, ha avançat cap a la tornada a l’ordre constitucional, cosa que no l’ha allunyat de les turbulències, però sense violència.

El país pateix una corrupció endèmica. També és conegut com un centre de trànsit de cocaïna entre l’Amèrica Llatina i Europa.

Des de principis del 2020, Umaro Sissoco Embalo, antic general, és el cap d’estat, després d’unes eleccions presidencials el resultat de les quals continua sent impugnat pel Partit Africà per a la Independència de Guinea i Cap Verd (PAIGC), partit dominant des de la independència.

Embalo, de 49 anys, va forçar el seu destí el febrer del 2020 al posar-se la banda presidencial i fixar la seva residència al palau presidencial, malgrat la persistència de la protesta. Des de fa mesos, està enfrontat amb el primer ministre Nuno Gomes Nabiam i l’amenaça de la destitució d’aquest i la dissolució del Parlament plana sobre la vida política.

Aldarulls a l’Àfrica Occidental

Notícies relacionades

Els esdeveniments de dimarts recorden la sèrie de cops que han sacsejat l’Àfrica Occidental des del 2020: a Mali l’agost d’aquell any i de nou el maig del 2021, a Guinea el setembre del 2021 i a Burkina Faso el gener d’aquest any. Embalo té previst assistir aquesta setmana a una cimera de líders de l’Àfrica Occidental per debatre la situació en aquests països.

Abans del resultat, el Secretari General de l’ONU, Antonio Guterres, va dir que no coneixia els detalls del cas. No obstant, va afegir, «estem assistint a una terrible multiplicació de cops».

Temes:

Cop d'estat