L’esquerrà Castillo reforma el Govern per tercera vegada en sis mesos i nomena un ‘premier’ de dretes

  • En sis mesos, Castillo ha renovat el gabinet per tercera vegada i res augura la seva estabilitat

  • La presència de ministres conservadors busca sostenir-lo enmig d’una creixent debilitat política

L’esquerrà Castillo reforma el Govern per tercera vegada en sis mesos i nomena un ‘premier’ de dretes

CLAUDIA MORALES

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Pedro Castillo s’ha aferrat a un salvavides de plom per garantir un Govern que amenaça d’enfonsar-se en aigües turbulentes i incontenibles. La crisi política peruana no dona indicis d’aturar-se després de la decisió del mestre rural d’esquerres de renovar deu integrants del seu gabinet i incloure un ‘premier’ als seus antípodes ideològics: el dretà Héctor Valer, que en pocs mesos ha desfilat insatisfet per tres forces de tall conservador.

La inestabilitat ha marcat la gestió de Castillo des del 28 de juliol, el dia de l’assumpció del càrrec. Es va convertir en un obligat pilot de tempestes, amb successives dimissions i desercions. Des de fa 40 anys que no passava res semblant. Tot s’ha agreujat en els últims dies. Avelino Guillén, el fiscal que havia condemnat a presó perpètua l’autòcrata Alberto Fujimori, va abandonar la cartera d’Interior al·legant una falta d’interès del president d’enfrontar els seriosos problemes de corrupció estatal, amb epicentre en la policia. Després ho va fer la primera ministra, Mirtha Vásquez, per raons relacionades amb el mateix problema. Aquest dimarts va dimitir el ministre d’Economia, Pedro Francke, que funcionava com un interlocutor confiable amb el sector privat.  El reemplaçarà Oscar Miguel Graham Yamahuchi, provinent del sector privat. La seva entrada al Govern completa el gir de Castillo en el seu intent de supervivència.

La presència de Valer en un càrrec estratègic li augura al seu torn més contratemps a Castillo, segons diferents analistes. «Tant d’anar el càntir a la font arriba que es trenca. En sis mesos de gestió, Pedro Castillo nomenarà el tercer gabinet ministerial i el quart ministre de l’Interior, cosa que confirma el nivell accelerat de desgovern i improvisació del mandatari en la gestió pública. L’assumpte és més que preocupant i, no cal dubtar-ho, el Perú acabarà pagant l’erràtica manera en què l’està conduint el govern», va dir el diari Perú 21.

 «A hores d’ara, queda clar que qui fa més la traveta al Govern és l’inquilí de Palau, amb una capacitat per posar la seva gestió contra les cordes que sembla infinita. I tot i que el país ha assistit a un carnaval de crisi pràcticament des del primer dia del seu govern, aquesta té una capa especial, en què al desvergonyiment s’ha sumat la mentida», va opinar El Comercio al seu editorial.

Escenari preocupant

Notícies relacionades

El Congrés ha d’aprovar el nou Gabinet de ministres. La legislatura no és un àmbit que afavoreixi Castillo. De fet, mesos enrere va esquivar una petició de moció de censura i el fantasma de la reactivació d’aquest mecanisme s’ha mantingut des d’aleshores present. La presència de Valer, s’ha assenyalat, pot ser, a més, font de conflictes a curt termini. El primer que ha fet el cap de ministres és arremetre contra els assessors del mandatari a qui va prestar jurament. «Si algú té antecedents, haurem de treure’l», va dir. El dretà Valdre va cridar, no obstant, a observar amb optimisme la renovació del Govern. «Avui és dia d’esperança. Dia de canvi».

La confusió ideològica regna al Govern. La congressista Katy Ugarte, del Perú Lliure, el partit d’esquerres que va portar Castillo a la presidència, ha sigut nomenada ministra de la Dona i Poblacions Vulnerables. La seva designació ha provocat certa perplexitat. Ugarte ocupa un càrrec que pressuposa obertura política i cultural. Però ella és refractària a les qüestions de gènere, com ho era el ‘premier’ Guido Bellido. «Déu va crear l’home i la dona i això és ben clar. Hem nascut home i dona, no cal que distorsionem aquesta situació».

Temes:

Perú