Finançament opac

Grups ucraïnesos recorren al bitcoin per finançar la guerra contra Rússia al Donbass

  • Un informe assenyala que les donacions de criptodivises a Kíev es van disparar l’any passat, i van moure més de 570.000 dòlars

  • Els diners han alimentat organitzacions que subministren armes a l’exèrcit, llancen atacs cibernètics i assetgen periodistes opositors

Grups ucraïnesos recorren al bitcoin per finançar la guerra contra Rússia al Donbass

AFP / SERGEI SUPINSKY

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Durant l’última dècada, la perpètua inestabilitat política d’Ucraïna i els conflictes acumulats en el Donbass, a la frontera oriental, han donat ales a la proliferació de tota mena de grups de voluntaris que assisteixen Kíev en la seva guerra amb Rússia, entre els quals milícies paramilitars neonazis com el Batalló Azov. Aquestes organitzacions han greixat la seva maquinària bèl·lica gràcies a unes donacions privades que tradicionalment s’han canalitzat a través de bancs, però que cada vegada més es realitzen amb bitcoins.

L’any passat el finançament militar a través de criptomonedes es va disparar més d’un 900%, i va moure més de 570.000 dòlars, segons destapa un estudi publicat dimarts per la firma d’anàlisi de criptografia Elliptic. Aquestes donacions s’han accelerat a mesura que la tensió creix a l’Est com una alternativa que permet a tota mena de grups i organitzacions civils no condicionar el seu finançament a entitats que podrien bloquejar aquests pagaments a conseqüència, per exemple, de sancions. «Les criptomonedes no respecten les fronteres nacionals i són resistents a la censura [...] s’utilitza cada vegada més per finançar la guerra amb l’aprovació tàcita dels governs», ha explicat Tom Robinson, director científic d’Elliptic.

L’informe assenyala que aquestes donacions amb criptoactius han anat a parar organitzacions no governamentals com ‘Come Back Alive’, que des de l’ocupació de Crimea el 2014 s’ha dedicat a recaptar fons per comprar equipament militar, subministraments mèdics i tecnologia per a l’exèrcit ucraïnès com drons. Durant la segona meitat del 2021 van recaptar més de 200.000 dòlars en donacions de bitcoins.

Persecució a periodistes

No obstant, aquestes transferències també han servit per alimentar grups molt més opacs i controvertits. És el cas de Myrotvorets Center, una pàgina web vinculada als serveis secrets ucraïnesos que publica informació personal d’aquells que considera «enemics d’Ucraïna», ja siguin polítics prorussos, mercenaris al servei de Moscou o periodistes com la nobel de literatura Svetlana Aleksiévitx. Alguns han sigut assassinats després d’assenyalar-los públicament. Així, també ha exposat les dades de fins a 4.508 reporters que han sigut acreditats per treballar a la regió del Donbass al considerar que així cooperaven amb els separatistes, a qui consideren terroristes.

Notícies relacionades

Aquesta organització també ha utilitzat els fons obtinguts per elaborar una aplicació de reconeixement facial per identificar enemics russos. No obstant, aquest tipus de sistemes no són exactes i poden incórrer en errors fatals. Aquesta iniciativa també va néixer el 2014, després de l’inici del conflicte armat al Donbass, i es desconeix qui la va impulsar.

El tercer grup beneficiat per les donacions amb criptomonedes és l’Aliança Cibernètica Ucraïnesa, un col·lectiu que des del 2016 ha orquestrat atacs cibernètics contra objectius russos com companyies militars privades, el canal televisiu Pervy o les webs de l’autoproclamada República Popular de Donetsk, avalada per Moscou i en guerra amb Kíev, que també ha recorregut a bitcoins. Aquesta organització de ‘hackers’ depèn en exclusiva del finançament amb criptomonedes i l’any passat va recaptar més de 100.000 dòlars.