«Ens saquejaven»
López Obrador proposa una «pausa» en les relacions amb Espanya
«Ens saquejaven», ha sentenciat davant els mitjans López Obrador
El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha advocat aquest dimecres per una «pausa» en les relacions amb Espanya per girar full a una etapa en què, segons el mandatari, autoritats i empreses espanyoles s’han aprofitat del país nord-americà.
«Eren com amos de Mèxic», ha dit López Obrador, que ha criticat en reiterades ocasions el paper d’Espanya, remuntant-se fins i tot a la conquesta. El president mexicà ha admès en una compareixença davant els mitjans que ara «la relació no és bona». Per això, ha plantejat «fer una pausa», al·legant que és el que «convé» a les dues parts. «Potser quan canviï el Govern es restableixen les relacions i jo desitjaria que quan ja no sigui aquí, no fossin igual a com eren abans», ha declarat.
En aquest sentit, creu que Mèxic s’ha emportat «la pitjor part» de la «promiscuïtat» econòmica i política en les relacions bilaterals durant les últimes dècades. «Ens saquejaven», ha sentenciat davant els mitjans López Obrador. A preguntes dels periodistes, que l’han interrogat sobre la possibilitat de formalitzar la «pausa», López Obrador ha respost no obstant que «no». «Això no es pot fer», ha al·legat, per tot seguit especificar que només era un «comentari».
ALBARES VA AVANÇAR UN REFORÇ DE LA RELACIÓ
Les paraules del president mexicà es produeixen menys de dues setmanes després que el ministre d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, José Manuel Albares, assegurés durant una compareixença al Senat que hi havia «interès d’obrir una nova pàgina». «En els pròxims mesos reforçarem molt les relacions amb Mèxic», va avançar.
Dies abans, el seu departament havia concedit finalment el plàcet al nou ambaixador de Mèxic a Madrid després que s’hagués especulat que el retard pogués ser algun tipus de represàlia per la postura crítica amb Espanya i amb el seu passat colonial que ha estat mantenint López Obrador.
El president mexicà va anunciar al setembre que l’ambaixador a Espanya seria Quirino Ordaz, governador en aquell moment de Sinaloa i un destacat dirigent del PRI. No obstant, no va ser fins al novembre, una vegada Ordaz havia deixat el càrrec, quan es va sol·licitar formalment a Espanya el plàcet per al nou ambaixador.
Tot i que no hi ha terminis fixats per a l’acceptació del plàcet d’un nou ambaixador pel país de destinació, per regla general a la pràctica el tràmit no sol demorar-se més enllà d’unes quantes setmanes. Per això, a Mèxic alguns mitjans havien especulat que el retard seria resultat de la política de confrontació que López Obrador ha mantingut amb Espanya des de la seva arribada al palau de Los Pinos.
El president mexicà s’ha mostrat molt crític amb el llegat colonial espanyol, i ha exigit en diverses ocasions que Espanya es disculpi. En aquest sentit, va remetre al rei Felip VI una carta reclamant que «l’Estat espanyol admeti la seva responsabilitat històrica» per les ofenses comeses durant la conquesta i «ofereixi les disculpes o rescabalaments polítics que convinguin».
El Govern, per la seva banda, ha minimitzat en tot moment les crítiques, que ha arribat a emmarcar en «els debats interns» del país asteca, i ha reconegut la importància de la relació amb Mèxic, «un soci estratègic», però també ha deixat clar que no es disculparà pel passat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia