Sistema de justícia propi
Els serbis de Bòsnia inicien el seu procés separatista però allarguen els terminis
Dodik ha amenaçat també de crear un Exèrcit i un sistema impositiu propis
zentauroepp45386114 milorad dodik bosnian serb candidate for bosnia and herzego181008115725 /
El Parlament de l’ens autònom serbi de Bòsnia ha començat aquest dimecres a debatre la llei per crear un sistema de justícia propi separat del central del país, una mesura anticonstitucional i la primera del pla separatista de Milorad Dodik, el líder ultranacionalista serbobosnià.
La llei, que s’espera que s’aprovi demà, crearia un consell encarregat de nomenar jutges i fiscals, recuperant així una competència que els serbobosnians van recolzar cedir a l’Estat central el 2004.
Amb tot, Dodik ha frenat el procés separatista a l’anunciar que, en cas de ser aprovada, aquesta llei de desconnexió només entraria en vigor d’aquí a un any, i aquest consell començaria a funcionar tres mesos després. L’oposició acusa Dodik de llançar aquest pla separatista simplement per atraure vots de cara a les eleccions de l’octubre.
Tensió ètnica
No obstant, la comunitat internacional considera que els plans secessionistes han elevat la ja habitual elevada tensió ètnica a Bòsnia als seus nivells més alts des de la guerra civil que va enfrontar serbis, croats i musulmans entre 1992 i 1995.
Segons la Constitució bosniana, els ens que formen l’Estat –la República Srpska dels serbis i la Federació comuna de musulmans i croats– no poden recuperar de manera unilateral les competències cedides a institucions centrals.
Notícies relacionadesL’Alt Representant Internacional a Bòsnia, l’alemany Christian Schmidt, ha advertit que aquesta llei és un atac a l’estat de Dret i a la independència dels jutges, que Bòsnia ha de complir si vol entrar algun dia a la Unió Europa. Dodik ha amenaçat també de crear un Exèrcit i un sistema impositiu propis.
L’ens serbobosnià boicoteja des de fa mig any la Presidència, el Govern i el Parlament central bosnià, en resposta a la llei aprovada pel predecessor de Schmidt, Valentin Inzco, per prohibir la negació dels crims de guerra i el genocidi de Srebrenica, en el qual els serbobosnians van massacrar 8.000 musulmans el 1995. Dodik, i molts serbobosnians, continua insistint que el que va tenir lloc a Srebrenica no va ser un genocidi.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034