Crisi a l’Europa de l’est

Els líders de la UE celebraran aquest dijous una minicimera sobre la crisi amb Rússia

  • El president del Consell Europeu, Charles Michel, convoca una «reunió informal» d’una hora abans de la cimera UE-Unió Africana prevista per a aquest dijous i divendres

  • La trobada servirà per avaluar els últims esdeveniments relacionats amb Rússia i Ucraïna

zentauroepp55212162 handout   01 october 2020  belgium  brussels  president of t201001231611

zentauroepp55212162 handout 01 october 2020 belgium brussels president of t201001231611 / DPA via Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Els líders de la Unió Europea (UE) parlaran finalment sobre la crisi amb Rússia aquest dijous abans de la cimera de caps d’Estat i de govern de la Unió Europea i la Unió Africana, que se celebra fins aquest divendres a la capital comunitària amb l’objectiu de definir una visió comuna per al 2030. Tot i que la discussió no figurava inicialment en els plans europeus, reticents al fet que l’enfrontament amb Moscou enfosquís la primera reunió en sis anys que celebren amb els països africans, l’escalada militar «sense precedents» de Rússia ha obligat a modificar lleugerament els plans i a incloure d’urgència aquest punt a l’agenda dels Vint-i-set. 

«Abans de la cimera entre la UE i la Unió Africana hi haurà una reunió informal d’una hora dels membres del Consell Europeu a les 12.30 hores sobre l’evolució dels últims esdeveniments relacionats amb Rússia i Ucraïna», ha anunciat en un missatge de Twitter el portaveu del president del Consell Europeu, Charles Michel.

El liberal belga, que es desplaçarà aquest dimecres a París per participar en un sopar convocat pel president francès, Emmanuel Macron, per parlar de la retirada del contingent francès a Mali, ha admès davant el ple del Parlament Europeu que la «situació extremadament greu» que es viu a l’Europa oriental és una prioritat a l’agenda.

Dubtes europeus

«Rússia ha emprès una escalada militar sense precedents contra Ucraïna. Les autoritats russes han dit en repetides ocasions que no tenen intencions agressives cap a aquest país sobirà. I això malgrat que ja es va annexionar part del territori ucraïnès, Crimea, el 2014 i que soscava constantment la sobirania d’Ucraïna, especialment a l’est del país.

Envoltar un país amb un desplegament extraordinari de forces militars –mai abans vist– només es pot veure com un comportament agressiu i amenaçador. Aquesta escalada no només posa en perill l’estabilitat i integritat d’Ucraïna. També amenaça la pau i la seguretat a Europa, i el sistema internacional basat en normes», ha recordat Michel.

Notícies relacionades

De les seves paraules, com de les del secretari general de l’OTAN, es desprèn que la UE no es creu que l’anunci de la retirada de tropes russes de la frontera amb Ucraïna vagi de debò. Encara la UE entén que és necessari continuar amb la via diplomàtica empresa fa mesos a tots els nivells i totes les plataformes possibles.

«Mai hem deixat de donar prioritat als canals diplomàtics. Fins i tot quan aquests esforços no semblaven produir resultats immediats i tangibles», ha afirmat Michel, i ha instat Rússia «a fer passos immediats i tangibles cap a la desescalada» perquè «és la condició per a un diàleg polític sincer» i perquè «no podem intentar sempre la diplomàcia, mentre l’altre bàndol està acumulant tropes».