Tensió a Europa de l’est
La paralització del Nord Stream 2 costarà milers de milions a Gazprom
Alemanya clava el cop més gran a l’economia russa en aquesta primera ronda de sancions
La prohibició de vendre deute sobirà rus en els mercats financers d’Occident encarirà el crèdit a Rússia i frenarà el creixement econòmic a mitjà termini
L’última hora sobre Rússia i Ucraïna, en directe
Reportatge multimèdia: Per què Ucraïna és focus de conflicte (i com ens afecta)
Ningú esperava un gest com aquest de Berlín. Ha sigut precisament Alemanya, un país amb divisions internes pel que fa a les relacions amb Rússia i el que els aliats han vingut criticant de forma vetllada per mostrar una actitud excessivament conciliadora amb Moscou, l’Estat que ha respost amb més contundència a la decisió del president Vladímir Putin de reconèixer la independencia de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk.
Davant unes sancions decretades pels EUA, la UE i el Regne Unit i qualificades de «tíbies» per dirigents polítics i comentaristes a Washington, Londres i Brussel·les, el Govern de Berlín ha suspès sine die el procés de certificació del gasoducte Nord Stream 2, enviant a les calendes gregues un faraònic i controvertit projecte que ha costat 11.000 milions de dòlars, alhora que transmetent a Rússia i el seu president el dissuasori missatge que, en cas de prosseguir l’escalada militar a l’est d’Ucraïna, l’economia russa patirà com mai abans.
«La paralització del Nord Stream 2 és sens cap dubte la mesura més significativa; causarà milers de milions en pèrdues a Gazprom (el monopoli rus del gas) i potencialment a les empreses europees que han proporcionat garanties per als préstecs», assegura a EL PERIÓDICO Maximilian Hess, investigador de l’Institut d’Investigació de Política Exterior. Serà, això sí, una comissió financera que, en cap cas, no farà trontollar el gegant gasístic rus. «Gazprom pot assumir aquestes pèrdues; és una institució de distribució de renda i compta amb el gasoducte Poder de Sibèria 2 per fer fluir aquestes rendes i contractes de construcció» (cap a altres destinacions), continua. Poder de Sibèria 2 és un projecte de tuberia que uneix els jaciments de gas a la península de Iamal, a Sibèria, amb la Xina. En cas de materialitzar-se, accentuarà el tomb estratègic i econòmic cap a Orient d’una Rússia cada cop més enemistada amb els EUA i Europa.
Impacte a mitjà termini
Un impacte significatiu, que només es començarà a notar a mitjà termini, també tindrà la prohibició de vendre deute públic sobirà rus en els mercats financers occidentals, una mesura que han pres de forma coordinada Washington, Brussel·les i Londres. «Tot i que no tenim tots els detalls legals, els bancs i les institucions financeres no podran ajudar Rússia a vendre el seu deute, mentre es prohibirà comprar-lo als inversors europeus, britànics i nord-americans», explica Hess. «L’impacte immediat serà limitat, ja que les reserves líquides (internacionals) de Rússia superen els seus deutes externs; tot i que a llarg termini encarirà els préstecs i es convertirà en un problema estructural de l’economia russa, dificultant la recuperació econòmica de qualsevol possible vaivé futur», destaca aquest expert.
En canvi, les sancions decretades contra bancs i personalitats polítiques pròximes al president rus han sigut rebudes amb escepticisme i fins i tot crítiques, particularment a Washington. Tant VEB.RF com Promsviazbank, dues entitats financeres a qui congelen els seus actius als EUA i amb qui els ciutadans nord-americans tenen prohibit fer negocis, amb prou feines encara mantenen tracte financer amb Occident. Una cosa similar passa amb Serguei Kirienko, vicecap de l’Administració Presidencial, Aleksandr Bortnikov, director del Servei Federal de Seguretat i Peter Fradkov, al capdavant de Promsviazbank, que ja han sigut sancionats en el passat i saben de sobres que estan en el radar d’Occident.
El president Biden ha respost a les crítiques de congressistes i experts sobre la relativa tebiesa d’aquestes primeres mesures fent èmfasi en la necessitat d’afrontar la crisi amb Rússia de forma proporcional. «Mentre Rússia estudia el seu pròxim moviment, nosaltres també tenim preparat el nostre».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació