Guerra a Ucraïna
Russos a Barcelona: «No és fàcil ser rus aquests dies»
Diversos ciutadans nascuts al país expliquen la seva sorpresa per la invasió d’Ucraïna i comparteixen la seva incertesa pel futur
Reportatge multimèdia: resum de la primera setmana de guerra
Les claus de la guerra entre Rússia i Ucraïna
Rostres seriosos i cansats ja des de primera hora del matí. Alguna llàgrima, també. I és que –asseguren– no és fàcil ser rus aquests dies, especialment si encara estàs atònit per la decisió de Putin d’envair la veïna Ucraïna. L’Aleksander, de 32 anys, la Zinaida, de 36, i l’Aleksei, de 29, els tres de nacionalitat russa i residents a Barcelona, comparteixen un cafè matinal mentre reflexionen sobre els sorprenents esdeveniments. S’acaben de conèixer gràcies a un xat que té 400 membres, majoritàriament russos residents a Catalunya, que porta el títol identificatiu «Rússia sense Putin».
Aleksander Antukh, informàtic en una gran empresa, va sortir de Rússia amb la seva parella, professora d’idiomes, el 2015, després de l’annexió russa de la península de Crimea. «No vaig marxar perquè hagués trobat feina fora, sinó que vaig buscar feina fora per poder sortir», puntualitza per afegir: «Fa vuit anys no em va agradar la deriva que estava prenent el Govern rus; el país estava cada vegada més tancat». «Ara el desastre és total», puntualitza, i després admet que no el sorprèn gaire la invasió russa, que descriu com un «horror» i una «atrocitat contra el món i contra els russos».
Per fer-se càrrec del temor que imposa el règim, tot i que viu a milers de quilòmetres de Moscou, n’hi ha prou amb sentir els arguments d’una altra compatriota, que vol mantenir-se en l’anonimat per por de possibles represàlies. «Tinc tota la meva família allà i Putin els ha robat el futur», lamenta, i afegeix: «Rússia retrocedirà dècades».
Més ajuda d’Occident
És difícil saber què té al cap el mandatari rus, admeten tots. Però l’Aleksander és contundent a l’assegurar: «Putin somia amb una URSS 2.0». Quan sent termes com tercera guerra mundial i guerra nuclear, tan en voga aquests dies, no es posa les mans al cap. «La situació es podria descontrolar», així que demana més ajuda, sobretot militar, per part de la Unió Europea i de l’OTAN perquè creu que les sancions econòmiques no són suficients. «L’ajuda d’Occident a Ucraïna no és suficient», sentencia.
Al seu costat, Zinaida Pxennikova, nascuda en una localitat russa a prop de la frontera amb la Xina, és professora d’història i va sortir de Rússia el 2018. Es dedica a fer classes d’història de Rússia a nens russos a Barcelona. «Putin ha dut a terme el seu propi suïcidi», diu, convençuda de les greus conseqüències que comportarà l’aïllament econòmic, polític i social fruit de la seva gestió. La seva orientació sexual no li va fer gaire fàcil la vida al seu país però, malgrat això, somia tornar-hi algun dia.
No creu que el mandatari rus recorri a l’arsenal nuclear, però puntualitza: «Tampoc creia que envairia Ucraïna i mira...». «Rússia ha retrocedit diverses dècades», lamenta, però també assegura que el mandatari pren decisions sense gaire planificació. «Estem en ple caos», afirma.
«Som pobles germans»
Notícies relacionadesTambé Aleksei Furbatov, nascut a Moscou, dissenyador de vídeo, és contundent al respondre si imaginava la invasió russa d’Ucraïna: «Mai; som pobles germans». Treballa en una empresa d’arquitectura amb seu a Moscou i tots els arquitectes més joves de 27 anys s’han amagat per evitar que els cridin a files. Hi va haver una època, als anys 90, reflexiona, quan Rússia va intentar ser, sense èxit, una democràcia plena.
Aleksei utilitza el símil d’un psicòpata dins d’un edifici amb tots els veïns dins per referir-se a Putin i el seu poble. «Se l’ha d’aturar», assegura, «perquè si no també serà una mort lenta per a Europa».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"