Crisi Rússia-Ucraïna
Odessa es fortifica a l’espera de l’assalt amfibi de Rússia
Les forces ucraïneses han muntat un impressionant dispositiu de filat espinós, sacs de terra i eriçons antitanc a l’àrea veïna del litoral
Els defensors, a més, compten amb una xarxa de 2.500 quilòmetres de túnels on amagar-se i atacar els invasors si acaben ocupant la ciutat
La ciutat vella d’Odessa és un lloc mític per a la història i la cinematografia europea. Les seves àmplies i elegants avingudes, flaquejades per edificis d’estil art noveau, la seva atmosfera cosmopolita i mediterrània, el seu enorme Teatre de l’Òpera i el Ballet, de façana barroca, donen una idea de la importància que va tenir la població durant el període de més esplendor de l’Imperi rus, sota la dinastia Romànov. Però si hi ha una cosa per la qual és coneguda aquesta localitat és per la celebèrrima escala Potemkin, que uneix el bulevard Primorski, l’estació de ferrocarril i el port, sent l’escenari de ‘La càrrega dels cosacs’, una les seqüències més conegudes de la cinematografia mundial, de la pel·lícula ‘El cuirassat Potemkin’, del cineasta soviètic Serguei Einsestein.
Fundada el 1794 per l’emperadriu Caterina la Gran, durant les primeres dècades del segle XIX es va convertir en una de les ciutats més rellevants i pròsperes del país. I malgrat que el 1991 la dissolució de l’URSS va col·locar Odessa més enllà de les fronteres de la Federació Russa, concretament en territori d’Ucraïna, un país estranger, de forma recurrent figures actuals del nacionalisme rus, com el líder ultra Vladímir Jirinovski, a l’hora de situar geogràficament el seu país, sempre parlen dels territoris situats «entre Odessa i Vladivostok».
Amb aquests antecedents històrics i polítics, els defensors de la ciutat, lleials al Govern de Volodímir Zelenski, no tenen cap dubte que en algun moment de l’enfrontament, el Kremlin fixarà la seva atenció en aquest lloc, i tard o d’hora serà objecte d’un atac per part de les tropes russes, ja sigui per terra, mitjançant el contingent militar que avança des de Kherson per l’est; per mar, amb una operació amfíbia, o amb una combinació de les dues possibilitats i l’ajuda de les forces russes estacionades a la pròxima Transnítria, ja a l’exrepúlica soviètica de Moldàvia.
I per impedir que els atacants aconsegueixin el seu objectiu, han muntat un impressionant dispositiu al centre urbà pròxim al litoral marítim, tancant-lo al trànsit i limitant el moviment ciutadà a la zona, i instal·lant una infinitat de posicions atrinxerades rere sacs de terra, filat espinós i eriçons antitanc. Dissimulats rere xarxes de camuflatge, hi ha posicionats un nombre indeterminat de tancs i blindats que no es poden fotografiar i que obriran foc quan vegin acostar-se l’enemic.
Barcos russos acostant-se
«Els barcos russos ja s’han deixat veure en l’horitzó dues vegades; hem obert foc contra ells», indica, confiat, un militar que fa guàrdia al costat de l’estàtua d’Armand Emmanuel de Plesis duc de Richelieu, un francès absolutista emigrat a Rússia durant la Revolució francesa que va exercir de governador de la ciutat. «Tenen por; saben que si desembarquen ara, seria un suïcidi», aventura el Serguei, al capdavant del departament de Prensa de l’Exèrcit a la localitat. I és que, a més de les fortificacions visibles, les forces ucraïneses compten amb les anomenades catacumbes d’Odessa, una de les xarxes de túnels urbans més grans del món, de 2.500 quilòmetres de longitud i des d’on milícies partisanes soviètiques capitanejades per Vladímir Modoltsov atacaven els ocupants alemanys durant la Segona Guerra Mundial.
Notícies relacionadesUkraine's President Volodymyr Zelensky warned on Sunday that Russian forces were preparing to shell Odessa, a historic port city on the Black Sea coast.
— Tanya Kozyreva (@TanyaKozyreva) 6 de marzo de 2022
Meanwhile the mayor: “Odessa is a Southern capital of Ukraine. We will defend every street and every corner of it”. pic.twitter.com/GSDD2eDPav
L’eventual invasió russa, tanmateix, encara es veu lluny en l’horitzó per molts dels habitants, defensors i comandaments militars d’Odessa. Tal com destaca Inga Kordinovska, una jove a la trentena al capdavant d’un magatzem humanitari, la meteorologia està sent «més freda de l’habitual» en aquesta època de l’any i el mar està «agitat» i no permet, de moment, plantejar-se una operació amfíbia d’assalt. A més, hi ha la sensació que mentre continuïn les operacions bèl·liques al port de Mariúpol, a la punta est del litoral ucraïnès, els comandaments militars russos no s’atreviran a obrir un altre front. Això sí, de forma recurrent, de nit, es pot sentir el soroll dels impactes d’artilleria a la llunyania, que de vegades fins i tot van acompanyats de trets amb un origen que ningú arriba a conèixer.
Al tractar-se d’una ciutat russòfona, on la majoria dels seus habitants s’expressa habitualment en la llengua de Dostoievski, els atacants comptaven amb cooptar o seduir les autoritats locals per facilitar la conquesta. No obstant, no sembla estar sent el cas. En reiterades ocasions, l’alcalde Guenadi Trukhanov, ha promès defensar «cada carrer i cada cantonada» de la ciutat. Davant els insistents rumors de fa uns dies, que apuntaven a l’inici d’una campanya de bombardejos, el dirigent municipal ha respost que no li entra al cap que hi hagi un «bastard capaç de prémer el botó i deixar caure bombes sobre Odessa». Fa uns dies, va gravar un missatge de vídeo en una escola bressol per denunciar el terror entre els menors i es va dirigir als russos, preguntant-los: «¿De qui ens esteu salvant?».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.