Guerra a l’est d’Europa
Txetxènia, Síria i Ucraïna, les tres guerres de Putin
L’Exèrcit rus recorre a les mateixes tàctiques de bombardeig d’objectius civils, terra cremada i càstig col·lectiu sobre la població
Al comandament de l’operació militar a Ucraïna hi ha dos militars que els investigadors de l’oenagé Memorial consideren com a criminals de guerra
Dues setmanes de guerra a Ucraïna
Guerres que s’assemblen com gotes d’aigua. Un dels primers bombardejos amb els quals va començar el setge a Grozni durant la segona guerra de Txetxènia es va produir el 21 d’octubre del 1999. Diversos míssils balístics van impactar «en un mercat, una mesquita i a l’únic hospital ginecològic en funcionament a la ciutat», recorda EL PERIÓDICO Usmán Baisayev, exactivista de l’oenagé de drets humans Memorial, recentment prohibida per la justícia russa, que en aquell temps documentava les atrocitats de les tropes russes en la contesa. Van morir entre 20 i 25 persones al centre sanitari, mentre que en total, l’atac coordinat es va saldar amb més d’un centenar de morts. Més de dues dècades més tard, a Ucraïna, un guerra ja fora de les fronteres de la Federació Russa, un hospital pediàtric de Mariúpol, localitat que resisteix el setge de les forces russes, va patir un altre atac deliberat amb resultat de tres morts.
Gràcies a la seva experiència, Baisáiev té clar que aquest aferrissament de les tropes russes contra els civils és una mena de càstig col·lectiu als soldats ucraïnesos: «No només defensen la ciutat; són els protectors de la població local; bombardejant objectius com hospitals, els atacants envien el missatge que si els ucraïnesos presenten resistència, serà la població qui en pagui les conseqüències».
Marta Ter, una catalana que va estar llavors al capdavant de la campanya «Txetxtènia, trenquem el silenci», recorda amb pesar un episodi a Alkhan-Kala protagonitzat pel doctor Khassan Baiev. «Estaven bombardejant a prop del seu hospital, i per identificar el lloc, va penjar al sostre una manta amb una creu vermella; va ser col·locar-la i l’edifici es va convertir en objectiu constant d’atacs deliberats», denuncia l’exactivista.
Estratègies que semblen calcs
No és estrany que les estratègies militars semblin calcs. Al capdavant de l’operació russa a Ucraïna hi ha Valeri Guerásimov, cap de l’Estat Major de l’Exèrcit, i el seu número dos, el també general Nikolái Bogdanovski, dos comandaments militars considerats per Memorial com a «criminals de guerra», revela Baisáyev. El primer, segons l’exactivista de Memorial, «és responsable de crims comesos durant enfrontaments armats comesos el març del 2000 a la localitat de Goi-chu, a uns 20 quilòmetres al sud de Grozni. El segon «és culpable de la mort de civils durant massives operacions de neteja, (en rus zachistka) durant els anys 2001 i 2002», continua l’investigador.
Sergio Maydeu-Olivares, investigador associat de CIDOB, que va fer un exhaustiu seguiment al setge dels barris d’Alep sota control rebel durant la Guerra Civil siriana afirma que els atacs contra infraestructura civil li recorden «als primers moments» de l’esmentat setge. Leila Nachawati Rego, professora de Comunicació hispanosiriana i experta en el Pròxim Orient, afirma que durant aquesta contesa, el Kremlin va realitzar una mena d’«assaig sobre la impunitat» i de la tolerància d’Occident davant les atrocitats comeses per les seves tropes. Per aquesta raó, a Ucraïna tot va «més ràpid» i episodis que van tardar temps a aparèixer el país àrab ja han pogut veure’s a Ucraïna.
Notícies relacionadesSi cal atenir-se a experiències passades, el pitjor encara ha d’arribar. Quan va arrencar el 2015 la intervenció russa a Síria, les atrocitats van experimentar una substantiva escalada, segons denuncia a aquest diari Abdulrahman ElKhasan, exportaveu dels Cascos Blancs, que retirava morts i ferits després dels bombardejos. «S’utilitzaven bombes molt més grans, de 400 quilos; també fer servir armes antibúnquer, que desventraven els refugis sota terra», denuncia.
Una de les noves tàctiques que van arribar amb els russos va ser la de doble tap o parell controlat: «Bombardejaven en una primera ocasió i transcorreguts cinc o 10 minuts, quan les ambulàncies eren sobre el terreny, obrien foc de nou».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034