Guerra a Ucraïna
Una delegació europea de l’Est viatja a Kíiv sota les bombes
Els primers ministres de Polònia, la República Txeca i Eslovènia arriben a la capital ucraïnesa amb tren
Resum de dues setmanes de guerra
L’activitat diplomàtica per posar fi a la guerra a Ucraïna es multiplica sense que això faci amainar l’ofensiva russa, que s’intensifica sobre Kíiv. La capital ucraïnesa s’ha despertat aquest dimarts amb el so de diverses explosions, que han causat almenys quatre morts. Hores després, a la tarda arribaven a la ciutat amb tren els primers ministres de Polònia, Mateusz Morawiecki, el vice primer ministre Jarsolaw Kaczyinski, el primer ministre de la República Txeca, Petr Fiala, i el d’Eslovènia, Janez Jansa.
«Hem d’aturar ràpidament aquesta tragèdia que es desenvolupa a l’Est», ha dit Morawiecki a l’anunciar aquesta tarda la seva arribada a Kíiv. El Govern de Varsòvia ha informat que el viatge dels dirigents era «com a representants del Consell Europeu» per participar en una trobada amb el president ucraïnès, Volodomir Zelenski, transmetre-li l’inequívoc suport del conjunt de la Unió Europea a la sobirania i independència d’Ucraïna i presentar un ampli paquet d’ajudes.
A Brussel·les no obstant, les autoritats comunitàries van dir que havien sigut informades del viatge en la recent cimera de Versalles, però van recordar que la delegació no viatjava amb un mandat oficial del Consell Europeu. Fonts de la UE van expressar a més» els riscos per a la seguretat» que suposava aquest viatge a la capital ucraïnesa en un moment en què les tropes russes estrenyen el setge sobre la capital, informa Silvia Martínez.
Poc abans de l’arribada de la delegació a Kíiv, el portaveu del Govern polonès, Michal Dworczyk, va remarcar que el viatge era «arriscat», però que «les circumstàncies» exigien «sacrificis». Per la seva banda, el ministre d’Afers Exteriors polonès, Zbigniew Rau, va confirmar que el viatge havia sigut «acuradament preparat i amb l’acord de Brussel·les. El primer ministre ucraïnès, Denys Shmyhal, va fer públic un missatge a través d’internet en la qual va confirmar l’arribada dels tres mandataris a Kíiv «en nom de la Comissió Europea» i els saludava amb la frase «el valor dels veritables amics».
Quatre morts
Kíiv es va despertar aquest dimarts sota les bombes. Quatre persones van morir en el bombardeig d’un edifici de 15 plantes del districte occidental de Sviatoixin, van dir els serveis de rescat a Kíiv. Un altre edifici de nou plantes va ser bombardejat al districte de Podil (nord-oest), més a prop del centre de la ciutat, i hi va haver un ferit. La vigília, en el límit nord-oest de la capital, Pierre Zakrzewski, càmera de Fox News, va morir, i el seu col·lega Benjamin Hall va resultar ferit,
La vida és cada vegada més difícil a la capital ucraïnesa. I no només pels atacs. Cada dia més botigues tanquen, i és complicat fins i tot fer la compra, explica Ekaterina, una dona que com més de la meitat dels habitants de Kíiv, ha fugit. A l’arribar a Lviv, diu que «no tenia cap altra opció». L’ajuntament de la ciutat, en previsió que la ciutat pugui patir una intensificació dels bombardejos, ha decretat un toc de queda total que durarà fins dijous. Fins aleshores, cap ciutadà a peu de carrer podrà trepitjar el carrer.
L’alcalde, l’exboxejador Vitali Klitstxko, ha declarat que els únics desplaçaments que s’admetran seran per arribar als búnquers en els quals s’han de protegir els ciutadans en cas d’alerta antiaèria. Klitstxko també ha justificat la seva decisió pel «moment perillós».
Les negociacions segueixen
Notícies relacionadesEls ciutadans de la capital ucraïnesa, com els de la resta del país, tenen poques esperances que les negociacions entre Rússia i Ucraïna per arribar a un acord de pau arribin a un resultat positiu en temps breus. Aquest dimarts, el diàleg es va reprendre amb una sèrie de discussions sobre la taula sobre «qüestions generals, l’alto al foc, la retirada de les tropes (russes) del territori del país», segons ha informat Mikhaïl Podoliak, un dels negociadors ucraïnesos i assessor del president. Ahir a la nit, la delegació ucraïnesa no va informar de cap avenç concret, però sí que es continuarà negociant aquest dimecres i va assenyalar que «hi ha espai per al compromís».
La situació continua sent dramàtica a la ciutat portuària de Mariúpol. D’allà han pogut sortir uns 2000 vehicles mentre que 2.000 més esperen fer-ho. Unes 300.000 persones es mantenen assetjades a la ciutat sense rebre l’ajuda humanitària que necessiten després de més d’una setmana sense aigua, llum, calefacció ni aliments. Les autoritats locals han informat que les tropes russes mantenen tancades 400 persones en un hospital de la ciutat. En un altre front, a Odessa, al sud, i a Lviv, a l’oest, també les sirenes antiaèries han tornat a sonar, cada vegada amb més freqüència, i també en horaris diürns, una cosa inusual fins fa poc.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"