Guerra d’Ucraïna

Anonymous agreuja la seva guerra cibernètica contra Rússia

  • Diversos grups d’activistes digitals mostren el seu recolzament a Ucraïna amb atacs cibernètics contra webs russes per paralitzar els seus serveis i robar dades

Anonymous agreuja la seva guerra cibernètica contra Rússia
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa tres setmanes Anonymous va declarar oficialment la «guerra cibernètica» contra Rússia per la seva invasió militar d’Ucraïna. Des d’aleshores, aquest col·lectiu descentralitzat de ciberactivistes ha aconseguit paralitzar múltiples pàgines web del Kremlin, atacar els sistemes d’empreses estratègiques i robar i exposar dades privades. Ara es preparen per a una «última empenta». «Hem de colpejar-los tan fort que paralitzi tot el seu sistema», diu una carta oberta atribuïda a aquest i a altres grups de hackers com GhostSec, Squad303 o SHDWSec.

Tan sols en les últimes hores, han reivindicat atacs informàtics que han bloquejat l’accés a les webs d’entitats tan importants com l’FSB –els serveis d’intel·ligència russos hereus del KGB–, la borsa, el portal internacional de la ciutat de Moscou, el gegant petroler Rosneft o el centre analític del govern de Vladímir Putin.

Aquests són els últims exemples d’una llarga llista d’incursions informàtiques amb què aquests ciberguerrillers es dediquen a atacar les infraestructures digitals de Rússia i Bielorússia des dels seus ordinadors de forma voluntària. Amb això busquen paralitzar l’economia russa, bloquejar el seu avanç militar sobre el terreny i fer arribar als ciutadans russos missatges crítics contra la guerra impossibles d’emetre en els mitjans de comunicació controlats pel Kremlin sense que això pugui portar penes de presó.

Així, en les últimes tres setmanes s’ha bloquejat o alentit l’accés a les pàgines del ministeri de Defensa, de la Duma –el parlament rus–, del canal RT, del gegant mundial del gas Gazprom o d’agències privades de crèdit, entre moltes altres. També han piratejat l’emissió de múltiples canals de televisió com Russia 24, Channel 1 o Moscow 24 per mostrar als russos imatges crues de la guerra a Ucraïna.

Ciberrecolzament a Ucraïna

Notícies relacionades

Des de l’inici de la invasió russa, Ucraïna ha estat sol·licitant el recolzament de la cibercomunitat internacional per defensar-se dels atacs digitals russos, una constant des de la invasió de la península de Crimea el 2014, i per atacar i perjudicar les opcions del Kremlin en l’actual guerra.

Els ciberactivistes que recolzen Ucraïna, siguin o no del país, s’organitzen en grups de Telegram en els quals comparteixen els pròxims objectius dels seus atacs, com si fossin els deures que els posa Kíiv. Aquests grups de ‘hackers’ també han creat eines perquè gent de tot el món sense coneixements informàtics profunds puguin enviar de forma massiva correus electrònics i missatges de WhatsApp a comptes i números russos aleatoris. Segons Squad303, ja s’haurien enviat més de 20 milions de missatges en la que consideren la «més gran i exitosa ciberoperació de la història».