Guerra d’Ucraïna

Els líders polonès, eslovè i txec reclamen més mesures contra Rússia després de visitar Kíiv

Els dirigents recalquen que tots els països de la comunitat europea tenen «un paper essencial» en el conflicte

  • La invasió russa, en directe

  • Rússia assegura que està prop d’un acord de seguretat amb Ucraïna

Els líders polonès, eslovè i txec reclamen més mesures contra Rússia després de visitar Kíiv

EPA

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El primer ministre de Polònia, Mateuz Morawiecki, el de la República Txeca, Petr Fiala, i el d’Eslovènia, Janez Jansa, han reclamat a la Unió Europea (UE) augmentar les «mesures restrictives» contra Rússia per l’ofensiva contra Ucraïna, després d’iniciar la invasió el 24 de febrer. Els líders d’aquests països de l’est d’Europa han tornat aquest dimecres del seu viatge a Kíiv, on van estar dimarts per mostrar el seu suport al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, mentre les bombes queien sobre la capital.

El portaveu del Govern polonès, Piotr Muller, ha informat en el seu compte de Twitter que els tres líders han tornat «sans i estalvis», hores després que es veiessin a la capital ucraïnesa amb Zelenski, en un gest de suport sense precedents des que va començar la invasió russa.

Notícies relacionades

«Immediatament» després de tornar, Morawiecki, Jansa i Fiala han mantingut una conversa amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, al qual han demanat més sancions contra Rússia, emfatitzant que «tots els països de la UE tenen un paper essencial en aquesta missió», segons Muller.

Els països de l’est d’Europa han encapçalat les reivindicacions a la Unió Europea i a l’OTAN perquè endureixin les seves mesures contra Moscou, si bé alguns com Hongria han deixat clar que no recolzaran cap iniciativa que afecti el subministrament energètic. En aquest context, Polònia ha plantejat fins i tot el desplegament d’una missió de pau de l’OTAN en territori ucraïnès, una hipòtesi poc factible en el dia d’avui en vista del recel que genera dins de l’Aliança una implicació directa en el conflicte.