El model sirià a Ucraïna: la incertesa de la mort en cada instant
L’objectiu de Putin és crear una por que obligui a fugir
Resum de tres setmanes de guerra a Ucraïna
Una forta detonació trenca, de sobte, el silenci que embolcalla un dels múltiples ‘check points’ que envolten Kíiv. Les mirades dels soldats de l’Exèrcit ucraïnès i dels membres de les forces civils de la Defensa Territorial es dirigeixen al cel a la recerca de l’origen del terrabastall. Una gran massa de fum amb diversos tentacles encara resulta visible. Es manté suspesa a poca altura durant uns segons. «És un dron», diu l’oficial al comandament d’aquesta posició. «Un dron de vigilància rus, no va armat». Mal preludi.
Un dia després de l’incident, aquest dilluns, i fins ara, quatre edificis han sigut destruïts en aquesta zona. L’escena és fantasmagòrica. Un gran edifici envoltat de fum i flames presagia el pitjor. «Jo era professora de dibuix», ens diu la Valeria. «Ja no dormo aquí des de fa dies, tinc una petita caseta fora de Kíiv», explica entre llàgrimes. Recull les poques pertinences que no han sigut danyades. El seu pare, d’origen rus, l’ajuda, mentre mostra uns dibuixos del seu net «¿Què estan fent?», es pregunta.
L’estratègia siriana és la resposta a la seva pregunta. El primer objectiu és crear por, i això s’aconsegueix sembrant la incertesa de la mort en cada instant. Ara ho fan amb bombardejos, serà qüestió de temps que facin servir el temut doble tap (doble tret al mateix blanc), i amb sabotejadors que atempten contra civils dins i fora de les ciutats. Mai saps quan caurà el pròxim míssil, i amb aquesta angoixa de veure que a tots els pot arribar s’aconsegueix que la gent emprengui la fugida.
Assassí, no boig
Aquest és el principal objectiu, crear por perquè se’n vagin, perquè tot i que es tingui la imatge d’un boig al cap, d’algú que ordena matar civils, no ho és. És un assassí, però no un boig. Si ho fos, ja hauria arrasat amb tot, perquè té la capacitat i els mitjans per fer-ho. És una assassí que aplica la doctrina siriana: tensar la corda més, però sense trencar-la. De fet, els quatre edificis bombardejats són «danys controlats», perquè els impactes no han sigut directes. És la repetició de Síria, però a Europa. Primer començar amb petites destruccions, i finalment acabar amb ciutats senceres arrasades.
Quan determinades línies se superen –a Síria, la línia vermella que va marcar Obama es va superar amb l’ús d’armes químiques– la impunitat del que se sent amb el poder es desferma. Els impactes d’aquests míssils i el punt on va ser destruït el dron coincideixen inquietantment al mapa amb el triangle d’Irpín. No és casualitat, les casualitats no existeixen, i menys en les guerres. El no boig no vol una matança total de civils (perquè ja la tindria si volgués); el seu pla és mes sibil·lí: està aclarint una ruta d’entrada a Kíiv. Perquè l’única manera de prendre Kíiv és arrasar-la, i una via arrasada sense civils és la clau d’entrada. No es pot prendre una ciutat així de cap altra manera.
Notícies relacionadesEl que marca la diferència en una guerra és el temps, i al no boig se li està acabant, així que el que necessita és una demostració de força i una victòria simbòlica. Aquestes dues són les eines per negociar des d’una posició de força. La guerra també es lliura amb la premsa. Aconseguir l’opacitat informativa és un objectiu, i la manera de fer-ho és aconseguir que hi hagi el mínim de periodistes al terreny. Tenir cinc periodistes morts i un de ferit en dues setmanes tampoc és casualitat.
Un periodista estonià, un conductor i jo mateix vam ser objecte d’un atac deliberat a les portes de Txerníhiv. No va ser una cosa casual, va ser premeditat. El pilot de l’avió rus ens va veure, va descendir i va veure dos individus amb càmeres. Llavors va llançar la bomba. L’equip de SkyNews també va ser atacat malgrat estar clarament identificat. N’hi haurà molts més. Segrestar la informació és una altra manera de guanyar la guerra, perquè les guerres no només es guanyen al camp de batalla.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín