L’ofensiva russa
Ucraïna perd el control del mar d’Azov
L’alcalde de Mariúpol afirma que Rússia utilitza el seu armament més letal a la ciutat, on el 80% dels edificis han resultat afectats o destrossats
Reportatge multimèdia: tres setmanes de l’inici de la guerra a Ucraïna
Segueix la guerra en directe: última hora de la invasió russa a Ucraïna
La guerra no retrocedeix a Ucraïna. Al revés. El vint-i-quatrè dia de l’inici de la invasió de Rússia, les forces ucraïneses van perdre «temporalment» el control del mar d’Azov, a prop de la martiritzada ciutat de Mariúpol, al sud d’Ucraïna, en un fet que sembla cada dia més un intent de Rússia de connectar tant sí com no el seu territori amb la península de Crimea. El nou desenllaç, que arriba després de dies en què la zona ha estat sotmesa a un dels més ferotges atacs de l’Exèrcit rus, es va comunicar dissabte al matí al butlletí vespertí de l’Estat Major d’Ucraïna.
Precisament a Mariúpol, segons l’alcalde de la ciutat, Vadim Boitxenko, gairebé el 80% dels edificis ja presenten signes de la guerra, o directament han quedat destrossats —la tercera part dels edificis seria irreparable—, i l’urbs ha quedat sense aigua, gas i electricitat. «Hi ha trets i baralles al centre de la ciutat», va denunciar Boitxenko, i va confirmar així l’anunci del dia anterior de les forces russes que estaven estrenyent el cèrcol sobre Mariúpol. «Estem estrenyent la soga», van dir. Tot això, amb civils atrapats a la ciutat, ja que només s’han pogut evacuar unes 30.000 persones, fins i tot la Creu Roja ha abandonat la ciutat al no poder garantir la seguretat dels treballadors.
Guerrilla urbana
En aquestes circumstàncies, Boitxenko també va informar que continuen tenint dificultats per rescatar els últims civils que es trobaven en un búnquer del teatre Drama de la ciutat, després de més de 48 hores atrapats entre la runa des del bombardeig. La raó és que, a la ciutat, la situació no és només de guerrilla urbana, sinó que les forces russes estan utilitzant l’armament més letal, segons ha dit el polític. «Hi ha tancs, bombardejos d’artilleria, i s’estan disparant tota mena d’armes a la zona», va dir Boitxenko i va confirmar que a més, ara mateix, les forces ucraïneses són «per desgràcia» menys nombroses que les dels seus adversaris en la contesa.
Tot i així, les forces russes continuen negant que estiguin atacant civils, i fins i tot neguen haver bombardejat el teatre Drama que, segons la seva versió, el van atacar els ucraïnesos com a «provocació sagnant». En paral·lel, Moscou també va afirmar haver utilitzat per primera vegada míssils d’alta precisió Kinjal per destruir en els últims dies unes infraestructures militars ucraïneses a Ivano-Frankivsk, a l’oest d’Ucraïna, una cosa inèdita, segons va sostenir l’agència de notícies russa Tass i va recollir AFP.
La intensificació de l’ofensiva de Rússia sobre Mariúpol també va coincidir amb la certificació de la destrucció de la planta metal·lúrgica d’Azovstal de la ciutat, una de les més grans d’Europa, segons va informar el ministre d’Interior d’Ucraïna, Vadim Denisenko. «Segons la nostra informació, hem perdut un gegant econòmic. […] L’objectiu de [president rus Vladímir] Putin no és desmilitaritzar Ucraïna, sinó desinstrustrializar-la i que haguem de tornar a construir les nostres plantes en les pròximes dècades», va dir Denisenko.
Mentre que l’Estat Major ucraïnès va comunicar que les tropes russes van continuar bloquejant diversos accessos a les ciutats de Txerníhiv i Sumi, al nord del país, i a Khàrkiv, i Severodonetsk, a l’est, les autoritats van demanar precaució a causa de la presència de mines. Almenys 7 persones van perdre la vida a Makariv, al districte de Kíiv, i els cossos van ser traslladats a dipòsits de cadàvers de zones pròximes.
Un drama humanitari a què se sumen també altres preocupacions, entre elles la dels nens que estan patint el conflicte. Segons l’UNICEF, existeix el risc concret que els menors caiguin en xarxes de tràfic i explotació de persones. És un perill «real i creixent», va dir l’agència humanitària.
Generacions de russos
Notícies relacionadesEn aquest context, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va demanar a Moscou asseure’s a negociar seriosament, per evitar que aquesta guerra afectés fins i tot els mateixos russos. «Aquesta és l’única oportunitat perquè Rússia redueixi el dany dels seus errors», va afirmar el mandatari, en un vídeo gravat de nit i difós per les xarxes socials. «Vull que tothom m’escolti ara, especialment a Moscou. És hora de reunir-nos, és hora de parlar, és hora de restaurar la integritat territorial i la justícia per a Ucraïna», va afegir. «Altrament, les pèrdues de Rússia seran tan grans que necessitarà diverses generacions per recuperar-se», va concloure Zelenski.
En una intervenció difosa posteriorment, el cap d’Estat ucraïnès també va insistir en la delicada situació de Mariúpol, ciutat «que està destrossada i on no hi ha res per menjar». I tot seguit, parlant per videotrucada davant els participants d’un acte de solidaritat en suport a Ucraïna a Berna, la capital de Suïssa, Zelenski va dir que «coneix bé» els estàndards de pau del país helvètic i voldria que Ucraïna també els tingués. «Ens havíem encaminat [per aquesta via] però tot va canviar després del 24 de febrer», quan va començar la invasió russa d’Ucraïna, va reflexionar el president del país.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista