Guerra a Ucraïna

Unicef Espanya alerta sobre les xarxes de tràfic que amenacen els nens ucraïnesos

  • Gustavo Suárez Pertierra demana que els «avenços molt positius» que s’han vist en «matèria migratòria» les últimes setmanes «arribin per quedar-se»

Unicef Espanya alerta sobre les xarxes de tràfic que amenacen els nens ucraïnesos

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Unicef Espanya ha alertat de l’augment del risc de tràfic i explotació que corren els nens i nenes que estan fugint de la guerra a Ucraïna, i ha citat una sèrie de recomanacions per evitar que es donin aquestes situacions i per garantir que qualsevol decisió que es prengui sigui correcta per als menors. «La guerra a Ucraïna ha desencadenat una onada de solidaritat a Europa, també a Espanya. Milers de voluntaris s’han traslladat a les fronteres i moltes famílies s’ofereixen a acollir nens i famílies procedents d’Ucraïna, una cosa que ens commou profundament», ha explicat el president d’Unicef Espanya, Gustavo Suárez Pertierra.

Així, ha posat èmfasi en el fet que tots aquests oferiments i aquesta ajuda s’han «de canalitzar d’una manera organitzada i coordinada». «Podem estar posant en risc les persones més vulnerables i afectades per aquesta guerra: els nens i nenes que procedeixen d’Ucraïna», ha dit.

Gustavo Suárez Pertierra ha comparegut aquest dimecres davant la Comissió de Drets de la Infància i Adolescència del Congrés dels Diputats, en què ha reconegut que s’estan fent grans esforços en l’àmbit estatal, autonòmic i local. «Estem davant una oportunitat incomparable per enfortir amb caràcter permanent la resposta d’Espanya a les necessitats d’atenció, protecció i integració social de la infància migrant i refugiada, sobretot en contextos de contingències humanitàries migratòries», ha indicat.

Segons l’organització, els sistemes de protecció de la infància, d’acollida a refugiats, d’educació i de salut mental han de ser reforçats per complir aquests objectius. «Aquesta és potser la proposta més important d’Unicef Espanya en els últims anys en matèria migratòria. En tan sols unes setmanes estem veient avenços molt positius, però aquests avenços han d’arribar per quedar-se», ha remarcat Suárez. Així, ha recordat que és necessari clarificar alguns marcs normatius i reforçar «urgentment» els mecanismes de supervisió de les Administracions Públiques sobre les diferents fórmules d’acollida en l’àmbit privat, tant de nens i nenes no acompanyats com de les famílies.

Així mateix, l’Unicef ha advertit dels desafiaments a què s’enfronten les famílies refugiades que arriben al nostre país: l’accés al procediment d’asil o la detecció i el registre de tots els nens i nenes que arribin per via aèria i terrestre, estiguin sols o acompanyats. Per això, ha demanat que es garanteixi la supervisió sobre les famílies acollidores o que els recursos del sistema d’acollida a refugiats garanteixin el dret a la vida familiar i l’atenció a les necessitats dels nens. També ha destacat que tampoc es pot passar per alt la vulnerabilitat econòmica i social de les famílies ucraïneses que ja residien a Espanya i que estan acollint els seus familiars nouvinguts.

L’organització també ha mostrat la seva preocupació per l’arribada de nens i nenes no acompanyats o amb adults que no són els seus tutors legals, cosa que suposa un desafiament per als sistemes de protecció de la infància de les comunitats autònomes, que estan considerant mesures més adaptades a la realitat que es presenta, però sense minvar la protecció. «El més prioritari és el registre, la gestió de permisos, i facilitar l’acollida i l’atenció més immediata als nens, nenes i famílies refugiades que arriben d’Ucraïna per evitar que quedin sols, desprotegits o en els casos més greus, que acabin sent víctimes de tràfic», ha recalcat l’Unicef.

En aquest sentit, Unicef Espanya ha considerat que aquesta situació suposa una oportunitat per aconseguir enfortir quatre sistemes amb caràcter permanent: el d’acollida a refugiats, el de protecció de la infància, la resposta del sistema educatiu a nens migrants i refugiats, i la resposta del sistema sanitari, especialment referent a salut mental i el benestar emocional. També ha esmentat que a l’àmbit educatiu és fonamental garantir mesures específiques d’acompanyament per aconseguir la integració educativa, assegurar un pont amb el sistema d’origen i una bona coordinació entre els centres educatius i els de la xarxa d’acollida a refugiats.

Notícies relacionades

En el terreny sanitari, és necessari estar «especialment atents» a les possibles necessitats relacionades amb la salut mental i el benestar emocional, com les que causen els traumes associats a la guerra, el desarrelament sobtat, les separacions d’amics i familiars, la falta d’informació o la dificultat de comunicació.

Finalment, en el cas de la protecció social, és necessari garantir que es redueixin els terminis, els obstacles i les barreres per rebre els ajuts econòmics a què puguin accedir els refugiats ucraïnesos.

Temes:

Ucraïna Unicef