Cop a la democràcia
El president tunisià dissol el Parlament vuit mesos després de suspendre’l
El dirigent ha acusat més d’un centenar de diputats de desafiar la suspensió i d’«intent de cop fallit»
El president de Tunísia, Kais Said, va decidir dissoldre dimecres el Parlament del país. L’hemicicle ja es mantenia suspès per ordre seva des de juliol. El mandatari va prendre aquesta decisió després que 116 diputats contraris al president (d’un total de 217) es reunissin per videoconferència, desafiant la suspensió, per aprovar un projecte de llei que pretenia anul·lar tots els decrets presidencials que Said havia impulsat aquests últims mesos.
El país nord-africà viu immers en un bloqueig polític i incertesa democràtica des de l’estiu. Aquesta mesura va ser anunciada en el Consell de Seguretat Nacional. El president tunisià va qualificar la reunió d’aquests parlamentaris d’«intent de cop fallit» i «complot contra la seguretat interna i externa de l’Estat» en una compareixença televisiva a última hora de dimecres. A més, va afegir que aquest ple no tenia cap legitimitat.
El Ministeri de Justícia també va anunciar que ha obert una investigació contra els diputats i els acusa de «conspirar contra la seguretat de l’Estat». El sindicat UGTT, un dels més forts del país, va rebutjar aquesta reunió i va acusar els parlamentaris de «portar el país al conflicte i a la divisió política», segons recull Efe.
Des de l’estiu, el president tunisià ha anat acumulant cada vegada més poder. A finals de juliol, Said va decretar l’estat d’excepció; la destitució del primer ministre, Hichem Mechichi, i la suspensió del Parlament. Durant aquests últims mesos també ha dissolt el Consell Superior de la Magistratura, el màxim òrgan judicial del país.
Un conjunt de mesures que han bloquejat el paper dels partits i els diferents organismes de l’Estat. L’oposició ha qualificat en reiterades ocasions que Said està portant a terme un «cop d’Estat».
Reforma constitucional
Notícies relacionadesEl president ha obert una reforma constitucional, que es votarà a l’estiu, amb l’objectiu de deixar enrere el text aprovat després de les primaveres àrabs del 2011. Said ha defensat que vol «rectificar» l’organització actual de l’Estat. A més, va convocar eleccions per a desembre.
Said, de 64 anys, va aparèixer al tauler polític tunisià el 2019 al guanyar les eleccions presidencials amb més del 70% de vots. Originari de Tunísia capital i professor de Dret Constitucional, es va presentar als comicis sense partit polític i amb la lluita contra la corrupció com un dels seus compromisos. També s’ha mostrat molt crític amb les formacions polítiques a les quals ha acusat de «trair» la revolució de 2011 que va posar fi a la dictadura de Zine al-Abidine Ben Ali.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034