Estratègia fallida
¿Per què la Xina ara té el brot més gran de covid de tota la pandèmia?
Directe: última hora sobre la pandèmia a Espanya i al món
La Xina està vivint el brot més gran covid-19 des de l’inici de la pandèmia el 2020. Tant és així, que l’increment de casos ha portat a confinar tota la ciutat de Xangai, amb 26 milions d’habitants i sent el centre financer del país, que s’afegeix a altres punts del país on també s’han imposat quarantenes. L’1 d’abril es van reportar 9.998 nous casos de coronavirus al país, quan el dia anterior n’havien sigut 7.386, entre simptomàtics i asimptomàtics.
¿Com és possible aquesta onada de casos dos anys després de l’inici de la pandèmia? La clau es troba en l’estratègia contra la covid que ha seguit la Xina, diferent de l’europea.
Estratègia ‘covid zero’
L’estratègia que ha seguit la Xina per fer front al coronavirus ha sigut evitar els contagis i mirar d’impedir qualsevol transmissió comunitària. A més, la població que s’ha vacunat ho ha fet amb les vacunes pròpies del país, menys efectives que d’altres.
Aquests dos factors han fet que la població no hagi adquirit la immunitat necessària. Així, l’arribada de la contagiosa variant òmicron ha provocat un augment de positius, i també de la mortalitat.
«¡Deixin-nos sortir!»
Per ara, sembla que les autoritats no tenen pensat canviar de sistema. En lloc d’acceptar conviure amb el virus com en occident, la Xina continua orientada a tallar les cadenes de transmissió amb més restriccions i confinaments.
Una part de la població xinesa està començant a dir «prou» a tanta limitació. En els últims dies s’han vist escenes inèdites de ciutadans protestant i discutint amb sanitaris, i fins i tot intentant escapar per no ser aïllats.
«¡Deixin-nos sortir!», clamen en un vídeo difós a les xarxes els veïns d’un complex residencial de Xangai, on també van quedar registrades escenes de tensió per l’ansietat de la població per proveir-se davant el confinament.
Notícies relacionadesProtest against lockdown in Shanghai. "We want to eat. We want to go to work. We have the right to know!"#chinalockdown #lockdown #Shanghai pic.twitter.com/I9DARcC06V
— Eitan Waxman (@EitanWaxman) 27 de marzo de 2022
«El propietari em diu que pagui el lloguer. El banc, que pagui el préstec. El Govern, que no vagi a la feina i el veïnat, que no surti. ¿Però d’on trec els diners? Això ningú m’ho diu», diu un missatge àmpliament compartit a Weibo, el Twittter xinès.
I és que la detecció d’un sol cas per coronavirus pot comportar la tancada de centenars de persones d’un edifici, i fins i tot de centres comercials i escoles, on, si salten les alarmes per un positiu a l’interior, no surt ningú fins que tots s’hagin fet una PCR. Hi ha escoles internacionals que, a Pequín, han demanat als pares dels alumnes que enviïn una manta per si els nens han de passar la nit allà.
Quarantena Variant òmicron covid Restriccions per coronavirus Xina Vacuna del covid-19 Confinament Coronavirus Ansietat
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034