Guerra a Ucraïna
Les imatges de satèl·lit que documenten la fossa comuna de Butxa
Es tracta d’una rasa d’aproximadament 13,7 metres al sud-oest de l’església de Sant Andreu
Aquestes imatges es van fer el 31 de març
La matança de Butxa, al nord-oest de Kíiv, ha deixat imatges desoladores que mostren el pas de les tropes russes per la regió. Imatges aèries de l’empresa nord-americana Maxar Technologies han identificat una fossa comuna a la ciutat ucraïnesa de Butxa, situada al nord-oest de Kíiv. Les imatges satel·litàries de Maxar han trobat una rasa d’aproximadament 45 peus de llarg (13,7 metres) al sud-oest de l’església de Sant Andreu i Piervozvannoho de Tots els Sants, a la ciutat de Butxa. Aquestes imatges es van fer el 31 de març del 2022.
S’han recuperat al voltant de 340 cadàvers a la ciutat ucraïnesa de Butxa, situada als voltants de la capital, Kíiv, des de la retirada de les forces russes de la localitat, enmig de les acusacions contra Rússia per la seva suposada responsabilitat en les matances, segons ha informat aquest dilluns un mtijà ucraïnès.
Les imatges de cadàvers de civils pels carrers de Butxa després de la retirada de les tropes russes han provocat la reacció de múltiples països, entre aquests, Espanya, que han demanat que s’investiguin els «crims de guerra» perpetrats a la localitat. Mentrestant, des de Rússia, el Ministeri de Defensa ha desmentit que les seves forces hagin comès crims de guerra durant la seva ocupació i assegura que es tracta d’una «posada en escena del règim de Kíiv per als mitjans occidentals».
Crims de guerra
Les autoritats de Kíiv van denunciar la matança comesa per l’Exèrcit rus en aquesta ciutat del nord del país, que va ser assetjada i bombardejada durant setmanes i on, al ser recuperada per les tropes del país, es van poder descobrir centenars de cadàvers als carrers, la majoria de civils.
L’alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó, va indicar aquest diumenge que els civils sense vida que es van trobar als carrers de Butxa «tenien les mans lligades a l’esquena», tal com es pot veure en les fotografies difoses per mitjans internacionals.
Notícies relacionadesL’organització de drets humans Human Rights Watch (HRW) va afirmar que hi havia indicis que l’Exèrcit rus havia comès possibles crims de guerra a les àrees que estaven sota el seu control, entre aquests, execucions sumàries de civils.
Rússia ho nega
«Rebutgem de manera categòrica totes les acusacions», va dir el portaveu de la Presidència rus, Dmitri Peskov, en la seva roda de premsa diària. Peskov va afegir que Moscou demana la discussió del tema «al nivell més alt», i per això va sol·licitar una reunió del Consell de Seguretat de l’ONU. El portaveu rus va demanar als líders internacionals «no apressar-se amb declaracions» condemnatòries i «sol·licitar informació de diverses fonts». «I que, com a mínim, escoltin la nostra argumentació», va recalcar.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi