Guerra d’Ucraïna
L’ecosinistre de la matança de Butxa ressona a Kíiv
El dolor i la tristesa s’estenen per la ciutat a mesura que es van coneixent els detalls de la matança, també replicada a menor escala en altres localitats ocupades d’Ucraïna
Tota la informació de la guerra, en directe
La crònica del periodista Ricardo Mir de Francia sobre la matança de Butxa
Més estrany que veure una ciutat de tres milions d’habitants buida i amb la vida comercial morta, fins al punt que s’ha de caminar diverses illes per trobar un lloc on menjar alguna cosa o prendre un cafè, és constatar que no hi ha llums a les finestres. Tot està apagat i en penombra, com si la nit eterna hagués descendit sobre els mateixos carrers que abans celebraven Bulgàkov i Gógol al seu passeig dels Artistes o ocupaven les platges del Dniéper quan encara se somiava la primavera. «La meitat de la ciutat va marxar durant les primeres setmanes de la guerra i l’altra prefereix viure amb els llums mig apagats pel que pugui passar», diu la Kate, una noia maca de 23 anys en un cafè de Kíiv. Ningú té gaires ganes de parlar del que ha passat a Butxa. És massa tètric, massa desagradable, massa difícil de digerir.
No hauria de confondre aquesta penombra amb una ciutat rendida. És més aviat tot el contrari. Tots els que s’hi van quedar, ho van fer per lluitar fins a l’últim moment. Fos empunyant les armes, alimentant els militars i els malalts o mantenint els serveis essencials. Però tots són molt conscients que sense el preu que han pagat a Butxa, Irpín o Hostómel, les localitats de la perifèria occidental de Kíiv, les tropes russes haurien entrat a la ciutat. «No estan podent vèncer ni avançar, per això estan matant d’aquesta manera els civils. Es comporten com animals», diu Irna Pustovojt, una dona de 72 anys. «És com una pel·lícula de terror i els soldats russos són els zombis. És absolutament anormal i inhumà el que estan fent», diu la seva amiga Babiak Raise, de 55 anys.
Matances civils
Si una cosa saben fer els ucraïnesos, en qualsevol cas, és sobreposar-se a les tragèdies més inimaginables. La fam de Stalin va matar entre tres i cinc milions d’ucraïnesos, segons el consens acadèmic actual. I durant la Segona Guerra Mundial, que va començar amb l’ocupació nazi, rebuda com un alliberament per part de la població, que acabaria lluitant tant contra la Wehrmacht com les tropes soviètiques de Stalin, van morir també entre tres i cinc milions, inclosos 1,5 milions de jueus ucraïnesos. Però res d’això els ha anestesiat del «dolor» i «la tristesa» que sent la ciutat a mesura que es van coneixent els detalls de la matança de Butxa, també replicada a menor escala en altres localitats ocupades de l’oest de Kíiv.
«Jo jugo a futbol en un equip d’Hostómel, amb jugadors de tota la zona, i la meitat han mort o han desaparegut», assegura el Víktor, un home de 26 anys que abans de la guerra es guanyava la vida com a guia turístic. «Soc d’Odessa, parlo rus i mai havia tingut cap problema. Però els mitjans russos els han menjat el cap. Els han repetit cent vegades que som uns feixistes i uns nazis i s’ho han cregut. Ja no tinc amics a Rússia, però per mi estan morts», afegeix el Víktor. «És una bogeria absoluta el que han fet».
Aquest nano amb planta de jugador d’handbol va intentar allistar-se en l’exèrcit en dues ocasions, però en les dues va ser rebutjat. Des de fa setmanes les forces ucraïneses només accepten reclutes amb formació militar perquè els sobra gent. Siguin militars o civils, tots se saluden i s’acomiaden de la mateixa manera, una salutació nacionalista encunyada fa un segle: Slava Ukrayini, a la qual l’altre contesta Heroyam Slava. (‘Glòria a Ucraïna, glòria als herois’).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034