Viatge institucional

Von der Leyen i Borrell porten a Kíiv el suport complet de la UE

Els dos dirigents europeus realitzen una visita a Butxa i s’acosten a les fosses comunes excavades per enterrar les víctimes civils

Von der Leyen i Borrell porten a Kíiv el suport complet de la UE

EFE

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, no només han desembarcat a Kíiv aquest divendres amb l’aprovació de la cinquena ronda de sancions contra Rússia sota el braç. També ho han fet amb l’anunci que la Unió Europea destinarà més diners a la compra d’armes a Ucraïna, tal com ha demanat el Govern de Vorodímir Zelenski per frenar l’exèrcit de Vladímir Putin, i que reabriá la delegació europea a la capital ucraïnesa.

«Em complau anunciar aquí, a Kíiv, que la Unió Europea assignarà 500 milions d’euros més del Fons Europeu per a la Pau perquè l’«exèrcit ucraïnès obtingui armes per defensar el seu país i el seu poble», ha dit Borrell a la capital ucraïnesa on ha arribat amb tren, acompanyat de Von der Leyen i del primer ministre d’Eslovènia, Eduard Heger per entrevistar-se amb Zelenski i diversos membres del seu Govern i conèixer la situació que viu el poble ucraïnès en primera persona. Així mateix, els dos dirigents europeus han realitzat una visita a Butxa, la població pròxima a Kíiv escenari d’una matança, i s’han acostat a les fosses comunes cavades per enterrar els nombrosos morts civils a la ciutat.

Amb aquest nou desemborsament, anunciat aquest dijous passat pel president del Consell Europeu, Charles Michel, i que encara ha de ser confirmat pels Vint-i-set, el finançament aportat per la UE a Ucraïna per comprar armes i recolzar l’exèrcit passarà de 1.000 a 1.500 milions. Es tracta d’un recolzament que la Unió Europea considera vital, tal com ha repetit aquesta setmana Borrell, davant el ple de l’Eurocambra i durant la ministerial d’exteriors de l’OTAN on aquest dijous tornava a incidir que Zelenski necessita «menys aplaudiments i més armes» perquè «les bones paraules estan bé» però al final el que necessiten són «més recursos, més capacitat militars per resistir l’agressió de Rússia», reiterava Borrell que considera que la visita és un senyal que «Ucraïna controla el seu territori» i amb un Govern al capdavant.

La intenció dels representants europeus en aquesta visita no és només donar recolzament econòmic. També tancar files políticament amb el país una cosa que han fet anunciant la reobertura de l’oficina a la capital ucraïnesa. «La UE torna a Kíiv» i «ho dic literalment: el nostre cap de delegació ha tornat a Kíiv, perquè puguem treballar junts de forma encara més directa i estreta», ha dit el polític espanyol.

Notícies relacionades

La visita dels dirigents europeus se suma al viatge que ja van fer els mandataris de Polònia, Eslovènia, República Txeca, i que va crear cert ressentiment a Brussel·les, o al desplaçament la setmana passada de la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola. També ha coincidit amb un nou atac amb míssils en una estació de tren de Kramatorsk, que estava sent utilitzada per realitzar evacuacions de civils, i en la qual haurien mort dotzenes de persones i més d’un centenar de ferits. «És menyspreable. Estic consternada per la pèrdua de vides humanes i personalment ofereixo les meves condolences al president Zelenski», ha dit von der Leyen. 

L’alemanya també aprofitarà la visita, sis setmanes després que Putin llancés la seva guerra, per traslladar a Zelenski que la intenció de la Comissió Europea és adoptar la seva recomanació al Consell, sobre la sol·licitud d’Ucraïna a la UE, aquest mateix estiu. «Habitualment fan falta anys abans que el Consell de la UE accepti una sol·licitud d’adhesió però Ucraïna ho va aconseguir en una o dues setmanes i he sol·licitat avançar el més ràpid possible», ha explicat l’alemanya segons l’agència Reuters.