Guerra cibernètica
Rússia, el país que pateix més robatoris de dades
Un informe de ciberseguretat assenyala que més de 3,5 milions d’usuaris russos s’han vist afectats per atacs informàtics, probablement com a conseqüència de la seva invasió d’Ucraïna
Segueix en directe l’última hora del conflicte a Ucraïna
2021, l’any de més inseguretat informàtica
La invasió d’Ucraïna està tenint conseqüències directes per a la privacitat dels russos. Rússia és el país que més robatoris de dades ha patit des de començament d’any amb més de 3,5 milions d’usuaris afectats. Així ho indica un informe de la firma de ciberseguretat Surfshark publicat aquest dimecres.
El document assenyala que els russos són una cinquena part de totes les víctimes de violació de dades d’àmbit mundial. El nombre de comptes russos que han vist com terceres parts hi accedien i filtraven informació tan sensible com targetes de crèdit, números de telèfon i contrasenyes diverses s’ha disparat fins a un 11%.
Tot i que correlació no implica causalitat, tot apunta que aquestes xifres són a causa de la guerra desplegada per Moscou contra el seu país veí. El 25 de febrer, un dia després que el Kremlin activés l’atac, el col·lectiu descentralitzat de ‘hackers’ Anonymous va declarar la «guerra cibernètica» contra Rússia. Va seguir una onada d’atacs cibernètics llançats des d’ordinadors de tot el món contra infraestructures estatals russes i els ciutadans d’aquest país. Una estratègia que s’ha accelerat des d’aleshores. I és que al març es van vulnerar un 136% més de comptes que al febrer.
Aquest dimecres, Anonymous ha assegurat haver robat fins a 495.000 correus electrònics secrets de l’empresa Technotec, que dona servei a empreses energètiques russes com Rosneft i Gazprom.
Today, #Anonymous hacked 495,000 emails from the Russian firm Technotec, which provides oil and gas field services to companies including Rosneft and Gazprom Neft.
— Anonymous (@YourAnonNews) 13 de abril de 2022
The data can be found on #DDoSecrets
This hack is part of our ongoing operation against the Russian government.
Auge d’atacs cibernètics contra Polònia
Al contrari, l’informe de Surfshark apunta que la filtració de dades privades a Ucraïna s’ha reduït un 67% en els primers mesos del 2022. Així, el país sota setge militar rus ha passat de ser el vuitè país del món més vulnerat a finals de l’any passat a ocupar la posició número 15.
Crida especialment l’atenció Polònia, que ha passat a ocupar el tercer lloc de la llista amb 961.000 usuaris afectats pel robatori de dades personals, un augment del 514% en relació amb el primer trimestre del 2021. La companyia de ciberseguretat assenyala que això es deu a l’onada d’atacs ’phishing’, que es fan passar per tercers actors legítims –com bancs i altres empreses– per enganyar la víctima i instal·lar un virus en el seu sistema. Aquestes dades robades poden ser utilitzades després per fer xantatge.
El segon país més castigat són els Estats Units, amb 2,49 milions d’usuaris afectats, tot i que el seu impacte s’ha reduït un 47%. Espanya, per la seva banda, ocupa la posició número 16: del gener al març s’han violat les dades de poc més de 187.000 internautes, unes xifres que suposen un descens del 70%. Es constata així que el país no està patint, de moment, l’amenaça d’atacs cibernètics russos que havia previst.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín