Crisi sanitària
¿Quins països d’Europa estan registrant un augment de casos de covid?
Després de més de dos anys de pandèmia, la reducció de les xifres de contagis ha portat els països de la Unió Europea (UE) a relaxar les restriccions i mesures contra el covid-19 durant els primers mesos del 2022. No obstant, el repunt de positius dels últims dies fa pensar que la tornada a la normalitat potser no és un camí tan recte i fins i tot en una possible nova onada.
Cada país viu una situació particular i, en conseqüència, també ho són les reaccions de cada govern. Això és el que està succeint:
.
França.
L’administració francesa va registrar dijous 50.769 casos de covid-19, cosa que representa la meitat en comparació amb la setmana anterior. A França es van detectar en els últims set dies una mitjana diària de 66.695 positius, unes dades que reflecteixen una clara millora de la situació epidèmica després que aquesta empitjorés a finals de març.
Gairebé totes les restriccions sanitàries per la pandèmia van deixar d’aplicar-se a França des del 14 de març, amb l’única excepció de l’ús obligatori de la mascareta en el transport públic i els hospitals. Com era previsible, amb el retorn a la normalitat, es va produir entre finals del mes de març i principis d’abril un augment de la circulació del virus. Aquest va desembocar a un pic de 150.000 positius diaris. Ara es fa notar amb un nombre creixent de defuncions, unes 148 diàries segons la mitjana de l’última setmana. Una nova onada de casos que també es deu a la subvariant BA.2 d’òmicron.
Malgrat l’increment de casos a principis d’abril, les autoritats franceses es feliciten per la disminució considerable en l’última setmana. Actualment, no està previst restablir restriccions, com l’obligatorietat de la mascareta en botigues o oficines. El 80,9% dels francesos van rebre almenys dues dosis de la vacuna contra la covid-19. Però el 40% dels vacunats no es van injectar la tercera dosi. Des de mitjans de març, els majors de 60 anys poden rebre una quarta punxada de la substància immunitzant.
Itàlia
El dijous 28 d’abril es van registrar 69.204 nous casos de covid a Itàlia. Una xifra que confirma la tendència a l’alça al país alpí. Des que va començar la pandèmia, més de 16.349.000 milions de persones han contret la malaltia (inclosos els que s’han recuperat i han mort). Les morts el 28 d’abril van ser de 13, una altra xifra a l’alça. El total en tota la pandèmia les morts han sigut de 163.244, la vuitena xifra més alta del món. A nivell territorial, les regions amb més increments en termes d’infeccions són la Llombardia (8.634), Campània (7.313) i el Vèneto (6.948).
En aquest context d’increment de casos, les mascaretes continuaran sent obligatòries a Itàlia en els transports públics i en alguns llocs tancats fins al 15 de juny. S’exigiran per accedir als cines, els teatres, els esdeveniments en recintes tancats i per entrar als hospitals, va dir el ministre de sanitat, Roberto Speranza, que va afegir que el Govern té la intenció de ser cautelós a l’hora d’aixecar les mesures restants. Al voltant del 84% dels italians han rebut les dues dosis de vacuna recomanades, mentre que més del 65% de les persones han rebut una tercera dosi de reforç.
Portugal
L’últim informe de l’Institut de Salut Ricardo Jorge (INSA) apunta a un augment dels contagis per covid a Portugal. La taxa de transmissió (Rt) s’ha situat en valors positius després d’assolir el 0,71 a mitjans de febrer i els experts preveuen que la tendència segueixi a l’alça en les pròximes setmanes. La incidència acumulada supera els 960 casos per cada 100.000 habitants a nivell nacional, amb especial impacte en el centre del país i als arxipèlags de Madeira i les Açores.
L’augment dels contagis coincideix amb l’alleujament de les mesures aprovades recentment pel Govern lusità, com el final de l’ús obligatori de les mascaretes en interiors decretat el passat 21 d’abril. Des d’aleshores es recomana utilitzar-les en tots els espais tancats, excepte en el transport públic, hospitals, centres de salut i residències de gent gran. A més, l’Executiu deixarà de finançar a partir de maig els tests d’antígens gratuïts que oferia a la població des de mitjans de novembre, primer amb un màxim de quatre proves mensuals i després amb un màxim de dues.
El Govern ha pres aquesta decisió després de comprovar un descens important en la realització de tests, que va coincidir amb el final de la norma que obligava a presentar una prova negativa per accedir a l’interior dels restaurants, hotels i als locals d’oci nocturn. El que sí que segueix en vigor són les quarantenes obligatòries per als positius, tant els asimptomàtics o amb símptomes lleus –de set dies– com per als que presentin símptomes moderats –de 10 dies–. Els experts confien, no obstant, que els alts percentatges de vacunació evitin un augment pronunciat de les hospitalitzacions en els pròxims mesos.
Regne Unit
Al Regne Unit no hi ha alerta de nova onada de coronavirus. El nombre d’infectats per covid continua sent elevat, però les últimes dades suggereixen que els casos estan disminuint. En la setmana que va concloure el 23 d’abril, l’última coneguda, l’índex de contagis va caure un 24% respecte a la setmana precedent. El total de morts per coronavirus en aquells set dies va ser de 1.150, davant 2.062 de la setmana anterior, amb 2,9 milions de contagiats, cosa que equival a una de cada 17 persones al país. El nombre d’admesos a l’hospital també va decréixer a 1.455 al dia, davant els 2.400 a finals de març.
La vacunació continua. El percentatge de majors de 12 anys que han rebut una primera dosi és del 92%, el 86% té ja la segona dosi i el 68% la tercera de reforç. Les autoritats britàniques han eliminat totes les restriccions per prevenir els contagis. Alguns organismes continuen recomanant l’ús de mascareta en els transports públics, tot i que pocs ho compleixen. Els costums s’han relaxat. Segons dades oficials, gairebé la meitat dels que donen positiu ja no s’aïllen, una cosa que abans era una obligació legal.
Els hospitals públics han sigut instats a rebaixar les precaucions, com la distància social o els protocols de neteja, i retornar a les normes de funcionament prepandèmia. D’aquesta manera es pretén agilitar l’activitat i respondre a la demanda de llits i cures d’altres pacients. Actualment s’ha arribat a la xifra rècord de 6,2 milions de persones en les llistes d’espera dels centres hospitalaris.
Bèlgica
De moment, no hi ha ni alarma ni inquietud a Bèlgica. Els casos de covid-19 tornen a repuntar i cada dia hi ha diversos milers de persones que es contagien. Segons les últimes dades publicades per l’institut Sciensano, els contagis han augmentat un 7% en l’última setmana a un ritme de 6.507 de mitjana al dia, però les hospitalitzacions han caigut un 15% i un 2,2% els morts. Els models a curt i llarg termini mostren una disminució de les infeccions fins a l’estiu. Per això les autoritats sanitàries són, per ara, partidàries de gestionar la situació amb més flexibilitat i sense una política tan estricta de tests com en el passat tot i que en els últims set dies se’n van realitzar una mitjana de 22.000, un 5% més.
«Fem molts menys tests, és veritat. Uns 20.000 o 30.000 al dia. És una trampa perquè així és com podem identificar els casos. Però comprenem el cansament. És impossible tenir una política de tests tan intensa com l’aplicada fa uns mesos. Vist el tipus de variant que tenim en aquest moment és suficient», ha assegurat aquest divendres el portaveu interfederal contra la covid-19, Yves van Laethem, a la cadena RTBF. Segons Sciensano, la variant òmicron BA.2 continua sent la predominant al país, amb un 95% dels casos. No obstant, des del passat 29 de març s’han identificat casos de les variants BA.4 i BA.5, que representen més del 70% a Sud-àfrica i han sigut classificades per l’OMS com a variants d’interès, i és necessària seguir-ne l’evolució amb atenció. Una cosa complicada, segons la universitat de Lovaina, després del canvi en la política de tests que han reduït també la seqüenciació genòmica.
Alemanya
La incidència acumulada a Alemanya baixa des de fa dies. L’Institut Robert Koch (RKI) va informar aquest divendres que és de 158,5 casos per cada 100.000 habitants. La incidència registrada el dia anterior va ser de 826. Aquest indicador ha deixat de ser fa temps, no obstant, el principal factor que les autoritats tenen en compte a l’hora de decidir quines restriccions de la vida pública eliminen o reintrodueixen.
La pressió sanitària és, per exemple, més rellevant: independentment de la incidència acumulada per coronavirus, els ingressos hospitalaris per casos greus continuen a la baixa. Les autoritats sanitàries donen així per fet que el pic de l’actual onada ja ha quedat enrere. Tot i que hi continua havent moltes infeccions –més de 100.000 de registrades només aquest divendres–, no hi ha perill de col·lapse sanitari ni indicis que apuntin que les autoritats del país planegin noves restriccions de la vida pública. L’arribada del bon temps també hi contribueix.
La majoria de les restriccions ja són, de fet, història a Alemanya. L’ús de la mascareta ha quedat restringit en la majoria dels estats federats al transport públic, els asils d’avis, els hospitals i altres instal·lacions sanitàries. La quarantena per a persones infectades quedarà reduïda pròximament a 5 dies –actualment és de 10 i es pot acabar després d’una setmana amb un test d’antígens negatiu–. La quarantena per a persones de contacte ja només és recomanada i no obligatòria.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
-
- ACCIDENT MORTAL L'autocar sinistrat a França circulava amb la ITV caducada
- Estrena a TV3 ‘Et faran un home’ relata les vexacions sofertes en la mili